NAJMANJE 17 MRTVIH

DA BI SE RAZVILO CJEPIVO ZA OPASNI KORONAVIRUS TREBAT ĆE GODINU DANA Tri istraživačka tima počinjuu s radom, svaki će koristiti različiti pristup

 
Medicinsko osoblje u Vijetnamu
 STR / Vietnam News Agency / AFP

Tri istraživačka tima uz podršku globalne koalicije uspostavljene za borbu protiv epidemija, započet će rad na razvijanju potencijalnih cjepiva protiv novog koronavirusa koji je identificiran u Kini.

Proces razvijanja novog cjepiva uobičajeno je trajao do desetljeće, ali Koalicija za epidemiološke inovacije u stanjima pripravnosti (CEPI), koja financira dva projekta, a sufinancira treći, kazala je kako je cilj puno brže razviti cjepivo.

Plan je CEPI-a imati barem jedno potencijalno cjepivo u fazi kliničkih ispitivanja do lipnja, što bi značilo da bi cjepivo moglo biti u potpunosti razvijeno i odobreno kroz godinu dana.

Istraživanje provodi farmaceutska tvrtka Moderna u suradnji s Nacionalnim institutom alergijskih i zaraznih bolesti SAD-a, američkom tvrtkom Inovio Pharma te s timom znanstvenika s australskog Sveučilišta u Queenslandu.

Svaki od tri projekta koristit će različit znanstveni pristup razvoju cjepiva.

Novi koronavirus, poznat pod nazivom nCoV-2019, prvotno je zabilježen u kineskom gradu Wuhanu, ali su do sada prijavljeni slučajevi zaraze u više zemalja. Najmanje je 17 osoba umrlo, a 600 ih je zaraženo virusom koji uzrokuje slične simptome kao SARS ili MERS.

Svaki od tri projekta koristit će različit znanstveni pristup razvoju cjepiva. Strah od epidemije se širi, jer će milijuni Kineza ovog tjedna putovati svojim kućama na subotnju proslavu Nove godine.

Slučajevi zaraze ovim virusom identificirani su i izvan Kine, u Tajvanu, Filipinima, Tajlandu, Japanu, Južnoj Koreji, a u utorak je potvrđen i prvi slučaj u SAD-u.

Novi virus pripada skupini virusa koji je uzrokovao SARS, bolest od koje je prije 17 godina umrlo 800 ljudi širom svijeta, a također se počela širiti iz Kine.

Podsjetimo, britanski mediji u četvrtak poslijepodne javljaju da su četiri osobe u Ujedinjenom Kraljevstvu hospitalizirane pod sumnjom da imaju korona virus. Tri osobe nalaze se u Edinburgh, dok je jedna u bolnici u Glasgowu.

Sve osobe za koje se sumnja da su zaražene korona virusom su sletjelu u London u posljednja dva tjedna, a doputovale su iz Wuhana, grada u kojem je virus prvi put identificiran.

Svi hospitalizirani pacijenti imaju simptome gripe i trenutno su u izolaciji. Dosad obavljene pretrage još uvijek nisu otklonile mogućnost da zaraženi pacijenti imaju korona virus.

WHO: 'Još je uvijek prerano za proglašenje međunarodnog izvanrednog stanja'

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u četvrtak da je odlučila ne proglasiti "međunarodno javnozdravstveno izvanredno stanje" zbog pojave novog koronavirusa u Kini.

"Još je uvijek prerano za proglašenje međunarodnog javnozdravstvenog stanja (PHIEC)", objavila je ta organizacija nakon sastanka njenog Odbora za izvanredna stanja.

"Želim ponoviti da činjenicu da danas ne proglašavam PHEIC ne treba uzeti kao znak da WHO situaciju ne smatra ozbiljnom, ili da ju ne uzimamo za ozbiljnu rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"To bi bilo potpuno netočno", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:29