URSULA VON DER LEYEN

‘Da bismo promijenili planet, moramo promijeniti i način razmišljanja. Budimo tvorci promjene!‘

Europska komisija sljedećih će dana predstaviti novi europski pakt o migracijama. On će tom problemu pristupiti ljudski i humano
Ursula Von Der Leyen
 OLIVIER HOSLET/POOL/AFP

Pandemije oduvijek mijenjaju našu sudbinu. One nas potiču na drukčiji pogled na svijet i podsjete na vrijednost malih životnih radosti - od svakodnevnih navika do zagrljaja najdražih i poštovanja prirode. Zbog njih sami sebe preispitujemo, razmišljamo možemo li neke stvari i bolje napraviti. Daju nam priliku da mijenjamo budućnost.

I ova je pandemija takva. Naravno, za milijune ljudi proteklo je razdoblje bilo bolno i tjeskobno, a moramo i dalje biti oprezni jer u nekim dijelovima Europe brojke ponovno rastu. No u tih smo šest mjeseci spoznali i neke vrijednosti, na primjer koliko vrijedi biti član Unije u kojoj se 27 zemalja oslanja jedna na drugu. A to nam omogućuje da iz krize zajedno izađemo jači.

Da je to moguće pokazuje i povijesni sporazum o instrumentu NextGenerationEU - našem planu od 750 milijardi eura za oporavak i budućnost. Europa još nikad nije bila tako složna. Sada je čas da u tom duhu napredujemo i u drugim pitanjima.

Recimo, migracije. To je pitanje predugo izvor podjela u Europi, a uvjerena sam da ga možemo i moramo zajedno riješiti. Dovoljno je pogledati vijesti da shvatimo koliko je važno da hitno pronađemo održivo rješenje. Kao što sam ovaj tjedan već najavila u govoru o stanju Unije, Europska komisija sljedećih će dana predstaviti novi europski pakt o migracijama. On će tom problemu pristupiti ljudski i humano, a neće biti europski samo imenom, nego će dati i zajedničko europsko rješenje. Temeljit će se na solidarnosti među Europljanima i solidarnosti s izbjeglicama te na kolektivnoj odgovornosti nacionalnih vlada. Pitanje migracija neće nestati. Moramo razborito upravljati migracijama - izazovima, ali i prilikama koje nam nude.

Ovo je trenutak da se Europa podigne i osigura taj bolji život. U izolaciji smo čeznuli za čistim zrakom i zelenim gradovima. Digitalne tehnologije omogućile su učenicima nastavak školovanja, a poduzećima nastavak rada, ali zapostavljeno je previše Europljana u ruralnim područjima i siromašnih obitelji. Svijet nakon pandemije mora to prevladati, a sad imamo sve što nam treba da to i ostvarimo.

NextGenerationEU osigurava nam potrebna financijska sredstva za hitno strateško djelovanje, od povećanja brzine interneta do potpore industriji. Nudi nam priliku za oporavak našega gospodarstva, ali i više od toga: možemo izgraditi temelje za bolji život sutra. Posebno moramo voditi računa o tome kako se odnosimo prema svojem planetu. U europskom zelenom planu postavili smo si cilj da Europa do 2050. postane klimatski neutralna. Kako bismo to postigli, sada predlažemo da se naši ciljevi smanjenja emisija za 2030. povećaju na barem 55% umjesto sadašnjih 40%.

Ambiciozan je to plan, ali i realan i koristan za naše gospodarstvo i industriju. Posljednjih sam tjedana primila stotine pisama građana, direktora poduzeća i nevladinih organizacija, svi oni traže da Europa preuzme vodstvo. Mi smo na to spremni. Nije samo riječ o smanjenju emisija - želimo stvoriti svijet u kojem će se bolje živjeti, želimo štedljivije zgrade, čišći prijevoz.

Da bismo planet promijenili nabolje, moramo promijeniti i način razmišljanja. Europski zeleni plan nije samo projekt za okoliš i gospodarstvo: mora biti i novi kulturni projekt za Europu. Kultura je plod suradnje velikih umova. Upravo zato želim da osnujemo novi europski Bauhaus, nadahnut umjetničkim smjerom iz prošlog stoljeća koji je bio spoj oblika i funkcionalnosti. Bit će to prostor za kreativnost koji će okupiti arhitekte i umjetnike, studente, inženjere i dizajnere, koji će spojiti stil i održivost.

Ali to je tek djelić posla koji je pred nama. Morat ćemo pokazati odlučnost u svemu što radimo - od izgradnje snažne Europske zdravstvene unije do osiguravanja pristojnih plaća za sve. Uvjerena sam da Europa ima sve što joj je za to potrebno. Imamo viziju, imamo plan, imamo ulaganja. I pronašli smo novo jedinstvo. Stoga sada moramo dati sve od sebe. Neka nam ova pandemija pomogne da pronađemo put u bolju budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:19