MINISTAR PRIZNAO

'Da, mozak džihadističke ćelije nam je pobjegao'

Abdelhamid Abaaoud (27) je šef ćelije koja je planirala napade na policajce i policijske postaje u cijeloj Belgiji
 AFP / AFP

BRUXELLES - Osoba koju se smatra mozgom džihadističke ćelije razbijene ovog tjedna u Belgiji i dalje je u bijegu, potvrdio je u nedjelju beligijski ministar pravosuđa Koen Geens, koji nije demantirao da bi se on mogao nalaziti u Grčkoj kao što navode mediji.

Ministar je govorio o uhićenjima u subotu u Ateni u sklopu istrage . "Uhićenja u subotu navečer nisu omogućila blokiranje glavne osobe, koju i dalje aktivno tražimo", rekao je.

Prema belgijskim medijima Abdelhamid Abaaoud, Belgijanac marokanskog podrijetla (27) koji se borio u redovima skupine Islamska država u Siriji je šef ćelije, koja je planirala napade na policajce i policijske postaje u cijeloj Belgiji.

Belgijsko savezno državno odvjetništvo, zaduženo za istragu je u nedjelju već navelo da ne postoji nikakva veza između uhićenih i razotkrivene džihadističke ćelije.

U nedjelju je jedan grčki neimenovani policijski izvor osporio prve informacije o četiri uhićenja i naveo da su dvije osobe privedene u subotu u Ateni u sklopu istrage.

Najmanje jedan od njih je pušten u nedjelju poslijepodne i protiv njega nije podignuta nikakva optužnica.

Abaaoud je navodno kontaktirao s dvojicom ubijenih u napadu policije u četvrtak u Verviersu i pozvao brata jednoga od njih iz Grčke, naveo je flamanski kanal VTM.

Trinaest osoba je uhićeno, od kojih je pet optuženo za pripadnost terorističkoj skupini.

Dva bjegunca su uhićena u Francuskoj.

Izrael uništio prvu ćeliju IS-a na svom tlu

Izrael je u nedjelju priopćio da je uništio prvu ćeliju Islamske države (IS) na svom tlu koju su činila sedmorica Arapa kojima će se suditi za planiranje napada u Izraelu i komuniciranje s pobunjeničkom skupinom u Siriji.

Uhićeni, uključujući i odvjetnika koji se sam zastupao pred sudom, niječu optužbe za pripadnost ilegalnoj skupini, pomaganje terorizmu i kontaktiranje stranih agenata, priopćio je glasnogovornik ministarstva pravosuđa.

Sedmorica Arapa, starih između 22 i 40 godina, potječu sa jevernog područja Galileje.

Iako pripadnici izraelske arapske zajednice, koji čine 20 posto stanovništva, rijetko pribjegavaju oružanom nasilju, mnogi izražavaju negodovanje državnim vlastima te se sigurnosni dužnosnici pribojavaju da bi islamska indoktrinacija mogla uhvatiti dublje korjenje.

Deseci izraelskih Arapa i Palestinaca otputovali su u Irak i Siriju kako bi se pridružili pobunjeničkim skupinama.

Izraelaska obavještajna agencija Shin Bet je 4. siječnja priopćila da je na okupiranom Zapadnoj obali razbila ćeliju povezanu s IS-om. Također tvrdi da su Arapi uhićeni tijekom operacije u studemom i prosincu istražiteljima priznali da su prošli izučavanje radikalnog islama i pripremali oružje i novac za napade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:43