NADREALNI INTERVJU

‘Da, plesala sam s Putinom na svadbi, reći ću vam tko je on! Citirat ću Jane Austen...‘

Bivša austrijska ministrica vanjskih poslova dala je intervju za BBC dok je kraj nje hrkao Winston Churchill. Bokser...

Ples Karin Kneissl s Vladimirom Putinom na njezinom vjenčanju 2018.

 Alexei Druzhinin/Zuma Press/Profimedia/Alexei Druzhinin/Zuma Press/Profimedia

Bivša austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl, koja je prošle godine napustila Austriju zbog navodnih prijetnji i optužbi za bliske veze s Rusijom, već je neko vrijeme stanovnica te zemlje. Ona je medijsku pažnju privukla u kolovozu 2018., kada su brojni svjetski mediji prenijeli snimke kako ruski vožd Vladimir Putin i Kneissl razdragano plešu na njezinom vjenčanju u austrijskoj provinciji.

Putin je na vjenčanje stigao s buketom cvijeća i u pratnji grupe kozaka koji su mladencima otpjevali tradicionalne kozačke pjesme, a onda su otišli na privatan razgovor u obližnjem vinogradu. Nikad nije prikrivala svoju bliskost s režimom Vladimira Putina. Angažirana je u centru G.O.R.K.I. na Sveučilištu u Sankt Peterburgu, rodnom gradu ruskog autokrata. Na sveučilišnoj stranici se navodi kao voditeljica centra.

BBC je u četvrtak objavio intervju koji je Kneissl dala njihovom uredniku ruskog dopisništva Steveu Rosenbergu, koji je cijelu tu situaciju opisao kao prilično nadrealnu, dok je sjedio u vili iz 19. stoljeća u Sankt Peterburgu, a na podu pored njega ležao je i uz glasno hrkanje spavao Winston Churchill, pas bokser bivše austrijske ministrice.

"Možda bi bilo dobro ako ga s vremena na vrijeme probudite", savjetovala ga je Kneissl. "Jednom smo imali mali diplomatski incident s njegovim hrkanjem", prisjetila se. "Imala sam telefonski razgovor sa svojim njemačkim kolegom. (Bivši njemački ministar vanjskih poslova, Heiko) Maas je bio na razglasu, a Winston Churchill je hrkao. Morali smo ga probuditi da ne bi iritirao".

‘Politički pritisci‘ u Austriji

Karin Kneissl je bila predavačica, slobodna novinarka i energetski analitičar, između ostaloga. A također je kontroverzna figura, najpoznatija upravo po tome što je Putin bio jedan od uzvanika na njezinom vjenčanju 2018. godine, nekoliko godina nakon prvog napada na Ukrajinu i ilegalne aneksije Krima.

Veći dio 90-ih radila je u austrijskom ministarstvu vanjskih poslova. Godine 2017. austrijska krajnje desna Slobodarska stranka - čija nije bila članica - predložila ju je za ministricu vanjskih poslova u novoj koalicijskoj vladi. Ta je stranka njegovala bliske veze s Kremljom i potpisala je sporazum o suradnji s ruskom vladajućom strankom Ujedinjena Rusija.

Godine 2019. vlada je pala, a Kneissl je napustila dužnost. Tvrdi da ju je "politički pritisak" spriječio u pokušajima da nastavi karijeru u akademskoj i poslovnoj zajednici jer se smatralo da je prebliska Moskvi.

Mnogo je toga na što su njezini kritičari mogli ukazivati - godine 2020. Kneissl je počela objavljivati mišljenja za rusku državnu prokremaljsku medijsku kuću RT, postala je gostujući profesor na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose, a 2021. ruski naftni div Rosnjeft imenovao ju je u svoj upravni odbor, da bi prošle godine u svibnju podnijela ostavku.

Žaleći se, kao i primjerice Donald Trump, na "lov na vještice" i nemogućnost pronalaska posla kod kuće, Karin Kneissl je preselila u Francusku, a zatim u Libanon. Prije nekoliko mjeseci osvanula je u Rusiji kako bi vodila analitički centar na Sveučilištu u Sankt Peterburgu, čije je sjedište upravo u njezinoj vili. Na internetskoj stranici ove organizacije stoji da je njezina misija "traženje rješenja za izazove globalnog razvoja i zadaće ruske politike".

‘Represija? Što ja imam s tim?‘

Kneissl ne samo da vodi centar, već mu je dala i ime. "Smislila sam naziv G.O.R.K.I, što je akronim za Geopolitički opservatorij za ključna pitanja Rusije", kaže Kneissl.

Rosenberg ju je upitao razumije li da je vrlo kontroverzno da se bivša austrijska šefica diplomacije preseli u Rusiju u vrijeme kada je ova zemlja pokrenula ničim izazvanu invaziju punog opsega na Ukrajinu te ne postoji li opasnost da time što je tamo legitimira invaziju, rat i domaću represiju unutar Rusije.

"Pa ja dosad nisam vidjela nikakvu represiju u svojoj bližoj okolini", odgovorila je. "Ovdje mogu raditi uz neku vrstu akademske slobode koja mi je počela nedostajati dok sam još predavala na raznim sveučilištima u Europskoj uniji", dodaje.

image

Vladimir Putin je na vjenčanje Karin Kneissl došao s buketom cvijeća

Alexei Druzhinin/Afp

Novinar BBC-a na to ju je podsjetio da je prije samo nekoliko dana upravo u gradu u kojem živi, dakel St. Petersburgu, mlada žena Saša Skočilenko poslana u zatvor na sedam godina jer je naljepnice s cijenama u supermarketu zamijenila antiratnim sloganima, što je samo jedan od nedavnih primjera vala represije koji je zahvatio Rusiju.

"Pa što ja imam s tim?", odgovorila je protupitanjem. "Upravo sam opširno objasnila situaciju kroz koju sam prolazila. Postavimo cijelu stvar na drugi način - zašto je Karin Kneissl zabranjen rad? Što je moj zločin? Stvarno sam zahvalna što imam priliku raditi ([u Rusiji)".

U ožujku 2018. godine, kada je Karin Kneissl dospjela na naslovnice diljem svijeta svojim plesom s Putinom, na ulicama britanskog grada Salisburyja korišten je kemijski nervni agens. Bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripal i njegova kći Julija bili su meta trovanja, ali su preživjeli napad. No, jedna Britanka, Dawn Sturgess, također je otrovana te je umrla. Europska unija složila se s procjenom britanske vlade "da je vrlo vjerojatno odgovorna Ruska Federacija". Deseci ruskih diplomata protjerani su tada iz Europe, a Moskva je zanijekala bilo kakvu povezanost.

‘Da, i sad bih plesala s Putinom‘

Samo tri mjeseca nakon toga je Karin Kneissl, koja je u to vrijeme obnašala dužnost šefice austrijske diplomacije, pozvala Putina da bude gost na njezinom vjenčanju. U kolovozu 2018. čelnik Kremlja stigao je s buketom cvijeća, poljupcem i mnoštvom darova za Kneissl i mladoženju, uključujući sliku i par naušnica. Ruski predsjednik i ona zaplesali su valcer, a na kraju plesa se Kneissl duboko naklonila.

U intervjuu ranije ove godine, dok je još bila u Libanonu, Karin Kneissl je upitana bi li plesala s Putinom na vjenčanju i danas, kada zna da šefa Kremlja Međunarodni kazneni sud sumnjiči kao ratnog zločinca.

"Da", odgovorila je. "Kakve veze to ima jedno s drugim? Neću ulaziti u cijelu tu optužnicu za ratne zločine jer imamo dosta ratnih zločinaca u visokim političkim krugovima".

image

Karin Kneissl

Arif Hudaverdi Yaman/Anadolu Via Afp

No, Kneissl nije dobro reagirala na temu svog vjenčanja. "Ovo je tako dosadno", rekla je iznervirano. "Cijela se stvar dogodila prije gotovo šest godina. U to vrijeme sam bila ministrica vanjskih poslova i plesala sam s predsjednikom Putinom. Ali radila sam druge stvari u životu i prije i poslije. Iskreno, to je tako dosadno. Jako je dosadno", rekla je, kazavši da ima mnogo zanimljivijih tema o kojima mogu razgovarati.

Kada je pritisak Zapada na Kremlj u pitanju, ona vjeruje da europski čelnici počinju uviđati neučinkovitost sankcija. "Ono što smatram dirljivim je priznanje mnogih da sankcije ne djeluju... Mnogi moraju priznati da sankcije Rusiji nisu dale rezultate koje su željeli", kaže.

Optužbe za veleizdaju i špijunažu

"A kad pogledate način na koji su svi dužnosnici EU-a govorili posljednjih 18 mjeseci - promjena režima u Rusiji je ono što traže - mislim, kako vi kao Rusija onda možete pregovarati s ljudima koji traže vašu imploziju, vaše uništenje?", upitala je retorički.

Među fotografijama na ormariću je Karin Kneissl s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i jedna s predsjednikom Putinom. Novinar ju je upitao kakva je Putin osoba. "On je najinteligentniji džentlmen, s fokusom na džentlmen - a ja sam ih upoznala nešto", rekla je Kneissl. "U smislu onoga što je Jane Austen napisala u ‘Ponosu i predrasudama‘ o uspješnom gospodinu, on odgovara ovom standardu".

Rosenberg ju je ponovno podsjetio na provođenje represije u zemlji i invaziju na Ukrajinu, rekavši kako je teško to kvalificirati kao džentlmenske postupke. "Pa, Tony Blair, David Cameron... svi su oni sa svojom vladom bili uključeni u vojne akcije", odgovara Kneissl.

Upitana može li zamisliti povratak u Austriju, odgovorila je: "U Austriji postoji niz glasova koji traže da se moje državljanstvo povuče jer sada radim na sveučilištu u Rusiji... Optužuju me da sam korumpirana, za veleizdaju, za trideset godina u službi KGB-a, prema Wikipediji. Sva ta vrsta prljavštine i klevete uništava život. I ne želim se vratiti u Austriju dok puno pravnih slučajeva ne očisti moju reputaciju".

Na pitanje može li barem donekle razumjeti optužbe za veleizdaju i da je ruski špijun, Kneissl je prekinula urednika BBC-a. "Ne, ni milimetra. Ne razumijem to", kaže ona. "To je samo prljava fantazija", zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:08