SERGEJ LAVROV

‘Da, postoji mogućnost razmjene zarobljenika s Amerikancima. Mi bi uključili novinara i bivšeg marinca...‘

Ovo je posao koji nije javan i javnost će u ovom slučaju samo komplicirati proces, rekao je Lavrov

Sergej Lavrov

 Spencer Platt/Getty Images Via Afp

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je nagovijestio mogućnost razmjene zatvorenika, koja bi uključivala dvojicu Amerikanaca zatočenih u Rusiji, Paula Whelana i novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha, prenio je New York Times.

U govoru na konferenciji za novinare u Ujedinjenim narodima Lavrov je rekao da je kanal za razgovor o zatočenim američkim i ruskim građanima stvoren kada su se američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali u Ženevi 2021. godine. Tada kanal nije predviđao "uključivanje novinara", izjavio je Lavrov.

"Ovo je posao koji nije javan po prirodi i javnost će u ovom slučaju samo komplicirati proces", rekao je Lavrov u Ujedinjenim narodima, gdje Rusija završava kontroverzni mjesec kao predsjedavajuća u rotirajućem Predsjedništvu Vijeća sigurnosti.

Lavrov je naveo da nekoliko američkih građana služi zatvorske kazne u Rusiji zbog različitih zločina, ali da su Whelan i Gershkovich uhićeni "kada su počinili zločin primajući materijal" koji se sastojao od državnih tajni.

Rusija nije pružila dokaze o takvim optužbama protiv Gershkovicha. Whelan, bivši marinac SAD-a, uhićen je nekoliko minuta nakon što mu je ruski poznanik predao USB stick za koji Rusija tvrdi da sadrži klasificiranu listu njezinih sigurnosnih agenata. Bidenova administracija klasificirala je oba muškarca kao "neopravdano zatvorene".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:19