UGLEDNI ANALITIČAR

‘Da, Rusi su poraženi na Zmijskom otoku, ali sad na scenu stupaju njihove podmornice...‘

Prema Farleyju, istjerivanju Rusa sa Zmijskog otoka doprinijela je, među ostalim, vojna pomoć sa Zapada

Satelitska snimka Zmijskog otoka od 30. lipnja

 -/Afp

Pomorski rat na Crnom moru se zagrijava i čini se da su Ukrajinci postigli veliku pobjedu na strateški značajnom Zmijskom otoku s kojeg se ruska vojska bila prisiljena povući, piše za portal 19fortyfive.com analitičar dr. Robert Farley, stručnjak za sigurnost i diplomaciju.

Zmijski otok Rusija je osvojila u veljači, na samom početku invazije na Ukrajinu, a zbog hrabrog odgovora ukrajinskih vojnika prijetnjama koje su došle s kasnije potopljenog ruskog vojnog broda Moskva (poručili su im da odj....., što je tematizirano i na rasprodanoj kolekcionarskoj poštanskoj marci), osim strateške, ova lokacija ima i veliku simboličku važnost. Više nema sumnje, kako piše Farley, da će Ukrajina ponovno osvojiti otok koji je, inače, ključna točka za kontrolu pomorskih puteva na zapadnom dijelu Crnog mora i dosadašnju pomorsku blokadu Odese i ostalih ukrajinskih luka na tom dijelu obale.

Strateški relevantan otok

Zmijski otok, kako piše Farley, smješten je nedaleko delte Dunava, što ga također čini strateški relevantnim u slučaju sukoba između Rusije i NATO saveza.

Nakon ruske okupacije otoka, Ukrajina se upustila u skupe operacije ponovnog zauzimanja te lokacije, koje uključuju zračne napade dronovima i borbenim avionima, kao i navodne invazije specijalnih postrojbi. Nakon posljednjeg bombardiranja, ruska vojska povukla se s otoka, a ruske su vlasti, pak, priopćile da se povlače iz humanitarnih razloga, kako bi omogućile izvoz hrane iz ukrajinskih luka.

image

Zmijski otok 30. lipnja - dim se diže nakon, kako tvrde Ukrajinci, njihovih napada na ruske položaje

Armed Forces Of Ukraine, Operational Command South/cover Images/instarimages.com/Instar Images/Profimedia/Armed Forces Of Ukraine, Operational Command

Prema Farleyju, ponovnom zauzimanju Zmijskog otoka doprinijela je, među ostalim, vojna pomoć sa Zapada, zahvaljujući kojoj je došlo do promjena odnosa snaga. Rakete Harpoon onemogućile su ruske brodove u opskrbi otoka prošli mjesec, zajedno s rastućom efektivnošću ukrajinskog topništva s kopna. Također, Rusima je onemogućena zračna pomoć snagama na Zmijskom otoku, zahvaljujući ukrajinskom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani.

Uloga topništva

U konačnici, kako piše Farley, ulogu je odigralo dalekometno topništvo – izvještaji, doduše, ne navode koje su oružje Ukrajinci koristili, ali prilično je očigledno da je to Rusima onemogućilo čuvanje pozicija.

Nažalost, kako ocjenjuje Farley, zauzimanje Zmijskog otoka ne znači da je Ukrajina slomila rusku blokadu. Iako ima stratešku važnost, otok nije bio faktor sprečavanja izvoza ukrajinskog žita iz Odese. Prema Farleyju, sa sadašnjim odnosom snaga na Crnom moru, Rusija može Ukrajinu držati u blokadi u nedogled, posebice zato što Ukrajinci nemaju vojni odgovor na ruske podmornice koje mogu ispaljivati rakete dugog dometa. U teoriji, kaže Farley, Zapad može Ukrajini osigurati oružje i tehnologiju za borbu protiv podmornica, no tu se radi o najkompliciranijim vojnim operacijama i teško je za vjerovati da će SAD i NATO Rusima pružiti uvid u tehnologije i tehnike kojima raspolažu u slučaju takvih sukoba.

image

Satelitska snimka Zmijskog otoka od 30. lipnja

-/Afp

Nažalost, ocjenjuje Farley, većina opcija za probijanje pomorske blokade i dalje je nesigurna i predstavlja opasnost. Pomorski rat se nastavlja, kaže autor, iako samo jedna strana ima mornaricu, no Ukrajina napada ruske naftne platforme na Crnom moru, pokazujući sposobnost i volju da nanosi štetu Rusiji. S druge strane, Rusija i dalje koristi podmornice za održavanje pomorske blokade, kao i napade na ukrajinske kopnene ciljeve.

Ratovanje na moru neće biti presudno, kaže Farley, no ono će definitivno imati utjecaj na ishod rata na kopnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:52