BESRAMNI MOĆNICI

‘Da se ne baci‘: I mnogo uređenije zemlje od Hrvatske imaju problema sa cijepljenjem preko reda

Kršenje pravila objašnjavaju najčešće time da im na kraju danu ostane nepodijeljenih cjepiva
 Christof Stache/AFP

Da se ne baci: u najmanje devet od 16 njemačkih saveznih država otkriveno je da su se cijepile osobe mimo predviđenog plana cijepljenja rizičnih skupina, objavila je dpa, Njemačka tiskovna agencija. Među privilegiranima su gradonačelnici, svećenici, vatrogasci i policajci.

U Njemačkoj je pravilo da se prvo cijepe stariji od 80, te medicinsko osoblje i zaposleni u domovima za starije. Kršenje pravila objašnjavaju najčešće time da im na kraju danu ostane nepodijeljenih cjepiva, prenosi Tagesspiegel. Cjepivo se mora potrošiti u roku od nekoliko sati nakon otvaranja, i ako je netko odustao od cijepljenja, na kraju dana može ostati viška doza. A ne postoji univerzalni propis kako u tom slučaju postupati.

Gradonačelnik Hallea Bernd Wiegand (nezavisni) objasnio je da su pokušali doze viška podijeliti ostalima iz prve prioritetne skupine, ali nisu uspjeli doći do njih. Slučajnim odabirom došli su do onih koji će cijepiti preko reda, a slučaj je htio da među izabranima budu gradonačelnik i 10 vijećnika. Tagesszeitung piše da je gradonačelnik Hallea samo jedan od brojnih političara koji su se cijepili preko reda. Cijepili su se i svi vijećnici okruga Wittenberg u istoj saveznoj državi, Saskoj-Anhaltu. U susjednom okrugu Saale šef okruga Hartmut Handschak (nezavisni) cijepio se još u prosincu. 59-godišnji Hartmut bio je naručen na savjetovanje u jednu kliniku koja je upravo cijepila svoje zaposlene. I kako je jedna doza ostala viška, cijepio se šef okruga, izvjestio je Mitteldeutsche Zeitung.

Više je slučajeva s političarima koji su se preko reda cijepili u pokrajini Sjeverna Rajna-Vesfalija. Među ostalim 31-godišnji gradonačelnik Hennefa Mario Dahm (SPD): također je doza viška bila u pitanju. Cijepljen je preko reda Dahmov prethodnik Klaus Pipke i načelnik Wachtberga Jörg Schmidt (CDU). Slično je u Bavarskoj i drugdje.

Preko reda su se cijepili biskup iz Ausgsburga Bertram Meier (60) i njegov generalni vikar Harald Heinrich (53), uz objašnjenje da oboje rade kao duhovnici u umirovljeničkim domovima. U Donjoj Saskoj cijepljeni političari su se ispričali, i to se više ne bi smjelo ponoviti. No nitko to ne kontrolira. Pa ne možemo pored svakog mjesta za cijepljenje staviti policajca, poručio je šef kriznog štaba u okrugu Peine Heiger Scholz.

U Cottbuseru je gradonačelnik Holger Kelch sa suradnikom Thomasom Bergnerom (oboje CDU) bio u posjetu domu umirovljenika baš kad se tamo provodilo cijepljenje. Ostalo im je cjepiva viška, i u kratkom bi se roku moralo baciti. U Koblenzu se cijepilo mimo reda par desetaka vatrogasaca, na više mjesta su policajci uskočili prije reda.

Iz Baden-Württemberga i Schleswig-Holsteina dolaze informacije da tamo centri za cijepljenje imaju liste s pripadnicima prioritetnih skupina koje mogu pozvati da brzo dođu ako im na kraju dana preostane cjepiva. U Berlinu se preostalim cjepivom cijepe članovi timova za cijepljenje, u Bremenu pripadnici spasilačkih službi. No i tamo je izbio skandal kad se saznalo da se cijepila uprava jedne bolnice. Objasnili su da i oni u hitnim slučajevima moraju raditi s pacijentima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:03