SINDROM VUKODLAKA

‘Da, stvarno mislim da sam ja kriva što je moje dijete obraslo dlakama. Nisam to smjela jesti za vrijeme trudnoće...‘

Filipinsku obitelj iznenadio sindrom vukodlaka, odnosno hipertrihoze. Ovo je jedan od 50 do 100 prijavljenih slučajeva u cijelom svijetu još od srednjeg vijeka.

Hipetrihoza (ilustracija)

 Yuri Cortez/Afp/Profimedia/Yuri Cortez/afp/profimedia

Maleni dječak (2) s Filipina potpuno obrastao u dlakama postao je viralna senzacija u Aziji, ali njegova majka proživljava pravu agoniju jer smatra da je ona najveći krivac što mali Jaren boluje od rijetkog sindroma. Naime, kako je rekla lokalnim novinama, tijekom trudnoće pojela je mačku i smatra da je to osovni razlog što njezin sin tako izgleda.

Praznovjerna majka Alma vjeruje kako su dječakove dlake narasle zbog prokletstva koje mu je ona sama nanijela nakon što je pojela divlju mačku. Što je najgore u cijeloj priči, njezini susjedi također vjeruju u tu priču.

Rekla je da je tijekom trudnoće imala nekontroliranu želju za divljim mačkama, egzotičnim jelom koje se često konzumira u zabačenom planinskom kraju u kojem živi.

Međutim, kada je ovog mjeseca konačno sina odvela liječnicima, otkrili su da pati od takozvane hipertrihoze, odnosno sindroma vukodlaka, nevjerojatno rijetkog sindroma sa samo 50 do 100 prijavljenih slučajeva diljem svijeta još od srednjeg vijeka.

- Krivila sam sebe kada se rodio, ali liječnici su mi nedavno rekli kako to nije povezano - rekla je Alma.

Majka i dalje naglašava kako se brine za njegovu budućnost i pazit će da ga ne zlostavljaju u školi.

Liječnik je dodao da, iako hipertrihoza nema lijeka, tretmani poput laserskog uklanjanja dlačica mogu pomoći tom stanju. Majka je rekla kako će pokušati napraviti deset tretmana u četiri do šest tjedana i zatim pričekati što će se dogoditi.

Sada moli za pomoć jer bi svaki tretman koštao obitelj 2500 filipinskih pezosa (41 euro)

- Jako sam zahvalna onima koji su nam već pomogli. Nadam se da će moj sin dobiti priliku za bolji život uz vašu pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:52