PREDSJEDNIK VLADE

Dačić: 'Dijalog s Prištinom ne znači da Beograd priznaje Kosovo'

 Tea Cimaš/CROPIX

BEOGRAD - Teme političkog dijaloga s Prištinom još nisu određene, ali je sigurno samo da Srbija ulaskom u taj dijalog ni na koji način neće priznati neovisnost Kosova, istaknuo je u četvrtak u Beogradu predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić.

On je, na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s čelnikom izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Eduardom Kukanom, rekao da "okvir dijaloga i teme u ovome trenu ne zna nitko na svijetu" i da "nije toliko bitno hoće li sudjelovati predsjednik, premijer ili netko drugi iz vlade".

"Bit je da razgovor ne treba biti tjeranje Srbije da prizna Kosovo niti mi u tome želimo sudjelovati", rekao je Dačić i najavio detaljnije konzultacije političkog vrha Srbije kad se predsjednik Tomislav Nikolić vrati iz New Yorka.

Nikolić je u srijedu odbacio mogućnost da polazna osnova budućeg dijaloga na visokoj razini s Prištinom bude sporazum o dobrosusjedskim odnosima s Kosovom.

Srbijanski predsjednik je istodobno zamolio visoke dužnosnike u Srbiji da "ne istupaju s osobnim idejama i idejama političkih stranaka" poput izjava o podjeli i susjedskim odnosima "dok se u Beogradu ne postigne konsenzus o programu koji se želi provesti na Kosovu".

Nikolić se u četvrtak na marginama Opće skupštine UN u New Yorku sastaje s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku Catherine Ashton, a očekivana tema razgovora je dijalog Beograda i Prištine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2022 22:49