PRIJETNJE BEOGRADA

Dačić: Kad bi Srbija htjela rat, Kosovu ne bi pomoglo ni milijun Javelina

Naoružavanje Kosova ima za cilj jačanje kosovske neovisnosti kroz jačanje njihovih sigurnosnih struktura, kaže Dačić

Ivica Dačić

 Filip Stevanovic/Anadolu Via Afp

Srbijanski ministar vanjskih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić rekao je da Srbija nema namjeru voditi rat, no kada bi to htjela, ‘Kosovu ne bi pomoglo ni milijun Javelina‘.

Dačić je to rekao na TV Pink kao odgovor na najavu američkog veleposlanika u Srbiji Christophera Hilla da će SAD Kosovu isporučiti protutenkovske sustave „džavelin“, prenosi N1.

- Riječ je o dugoročnom strateškom partnerstvu da se pomogne kosovska neovisnost. Treba uzeti u obzir sve što se događalo od 1999. godine. Pa ista ta Amerika, ali i drugi, je naoružavala OVK. I sada rade isto, kaže Dačić.

Naoružavanje Kosova ima za cilj jačanje kosovske neovisnosti kroz jačanje njihovih sigurnosnih struktura, kaže Dačić i dodaje da je to u suprotnosti s Rezolucijom 1244, no Srbija nema načina da se tome suprotstavi.

Dačić je rekao i da je krajnje vrijeme da Srbija odluči je li Kosovo njezino nacionalno pitanje. Kritizirao je u Srpsku pravoslavnu crkvu zbog odbijanja papinog posjeta Srbiji te istaknuo da Vatikan zasad nije priznao neovisnost Kosova.

- Bitno je da zadržimo podršku Vatikana, kaže Dačić i dodaje:

- Srbija mora razvijati odnose i s onim zemljama koje priznaju kosovsku neovisnost već i rade na njezinoj promociji, pa je čak i naoružavaju. Moramo, jer želimo očuvati mir i stabilnost, kaže Dačić, prenosi N1.

Kada je riječ o odnosima s Rusijom, Dačić je komentirao i izjavu britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona koji je rekao da je ‘Srbija ruska zastupnica‘. Dačić kaže da jedini razlog za takvu izjavu može biti to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 02:58