SKANDAL KOJi JE SRBIJU DOVEO NA RUB NOVIH IZBORA

Dačić traži objašnjenje zašto se susreo s čovjekom koji je švercao 1,8 tona kokaina

Srbijanski premijer Ivica Dačić srlja iz jedne afere u drugu. I dok je namještaljku s voditeljicom bez gaćica uspio čak i okrenuti u svoju korist, novi skandal mogao bi ga stajati političke karijere, pa čak i izazvati prijevremene izbore u Srbiji .

Naime, nedavno je otkriveno da se Dačić 2008. i 2009. godine, dok je bio ministar unutarnjih poslova u vladi Mirka Cvetkovića, a predsjednik Srbije bio je Boris Tadić , nekoliko puta susreo s Rodoljubom Radulovićem zvanim Miša Banana i Miša Amerika, kojega srbijanski mediji nazivaju najbližim suradnikom najvećeg balkanskog narkobossa Darka Šarića. Njega se, pak, sumnjiči za šverc čak četiri tone kokaina iz Latinske Amerike u Europu te pranje tako zarađenog novca preko tvrtki i banaka iz mnogih europskih država, poglavito Srbije.

Tajni podaci na CD-ima

Prema nekim podacima, koje navode mediji u susjednoj državi, čak je četiri milijarde dolara oprano preko kredita za 600 tvrtki.

Srbijanska policija tvrdi da su se, osim Dačića i šefa njegova kabineta Branka Lazarevića, s Radulovićem susreli još neki visoki državni dužnosnici, što je zabilježeno i pohranjeno na čak 130 CD-a. Policija je registrirala brojne telefonske razgovore pripadnika Šarićeva klana, Radulovića, s djelatnicima srbijanskog MUP-a, kao i njegove kontakte s odbjeglim “kumom” za kojim je Interpol raspisao međunarodnu tjeralicu.

Sam Dačić, očito stjeran u kut, priznao je svoje susrete s opasnim mafijašem, kojega mnoge obavještajne službe sumnjiče da je bio zadužen za transport kokaina do Europe, ali tvrdi da nije znao o kome se radi. Neki prozivaju srbijanske tajne službe koje Dačića nisu upozorile ili ga nisu željele upozoriti. Dačić se pozvao i na Bijelu knjigu kriminala u kojoj su nabrojeni svi vodeći tamošnji kriminalci, ali Radulovića - zavapio je Dačić - u njoj nema. Doduše, srbijansko je tužiteljstvo protiv Radulovića podnijelo prijavu zbog šverca 1,8 tona kokaina.

S druge strane, Dačićev ministar financija Mlađan Dinkić tvrdi da je izvlačenje prljavog rublja u ovom trenutku zapravo pokušaj destabilizacije srbijanske vlade i provociranja prijevremenih izbora od strane oporbene Demokratske stranke.

- Boris Tadić je za te kontakte i prije znao - ističe Dinkić te pita zašto nisu tada reagirali, nego se čekalo da se tu kompromitirajuću informaciju objavi baš sada kad su odnosi unutar vladajuće koalicije narušeni.

Napeta koalicija

I sam je Dačić rekao da se kampanja protiv njega ne vodi iz SNS-a, njegova koalicijskog partnera. Nakon predsjedništva te stranke njezin predsjednik Aleksandar Vučić odbio je mogućnost prijevremenih izbora, iako bi, prema njegovim riječima, “to SNS-u odgovaralo”.

No, neugodna pozicija u kojoj se našao srbijanski premijer ipak je nagrizla odnose unutar vladajuće strukture, a javnost traži da Dačić, nakon priznanja susreta s Radulovićem, kaže zašto se sastajao s njim i o čemu su razgovarali. Iz policijskih je izvora procurila informacija da su Radulović i Šarić u svojim razgovorima Dačića zvali “drug”, a jedan od Radulovićevih zadataka bio je doznati koliko srbijanska policija “radi na Šariću”. Tamošnja je policija još 2005. otvorila istragu protiv tog mafijaša rodom iz Pljevlje, za kojega se ne zna gdje se krije, iako se navode neke južnoameričke zemlje i Rusija. Šarić je u bijegu od 2009. godine, a prema tvrdnjama srbijanskih medija, od početka akcije njegova praćenja, “Balkanski ratnik”, navodno je prošvercao šest tona kokaina te oprao četiri, a neki tvrde i osam milijardi eura!

Šarić u Srbiji oprao 1,7 milijardi eura

Prema pisanju srbijanskih novina, narkoboss Darko Šarić kreditirao je “pola srbijanske privrede” tako što su njegovi investicijski fondovi (što je potvrdila i nizozemska policija) osnovani u Nizozemskoj - RI Eastern European Finance BV i Hypo Netherlands Corporate Finance BV - davali vrlo povoljne kredite preko beogradskih podružnica Raiffeisen i Hypo banke. Zapravo su ti krediti bili paravan za pranje novca stečenog švercom kokaina. Kako tvrdi beogradski Blic, Šarić je u Srbiji na taj način oprao čak 1,7 milijardi eura. Naime, krediti su bili po izuzetno povoljnim kamatnim stopama, od 1,85 do 2,35 posto. U slučaju da se kredit ne može vraćati, ta dva investicijska fonda, odnosno Darko Šarić, dobivala bi udio u tim tvrtkama. Na popisu su se našle mnoge vodeće srbijanske tvrtke: Dijamant Zrenjanin, Porsche mobiliti, Aleksandar gradnja, Nektar Bačka Palanka, Vojvodina put, Merkator S Novi Sad, Verano motors, Vino Župa, Putevi Užice, Luka Beograd, Rubin Kruševac, Veletabak, FMP i Preduzeće za puteve Beograd. Šarić je davao i pozajmice u “kešu”, poput nekoliko stotina tisuća eura tvrtki nedavno uhićenog tajkuna Miroslava Miškovića.

( V. Vurušić)

Politička veza iza afere

Miodrag Rakić

Bivši koordinator sigurnosnih službi Srbije navodno je odavno znao za susrete Dačića i Radulovića, ali je to prije prešućivao. On tvrdi da istraga protiv Šarića traje od 2008. godine te da dosad o tome nije javno govorio kako je ne bi ugrozio.

Dragan Đilas

Za lansiranje afere Dačić i suradnici optužuju novog predsjednika Demokratske stranke Dragana Đilasa koji pokušava isprovocirati nove parlamentarne izbore prije nego što aktualna srpska vlast sruši njega s mjesta gradonačelnika Beograda.

Veza političkog vrha i narkobossa

Rodoljub Radulović

Poznat je i kao Miša Amerika i Miša Banana. Navodno je jedan od ključnih Šarićevih suradnika, ali ga to nije spriječilo da istodobno održava kontakte sa srpskim političkim vrhom. U Srbiji je protiv njega podignuta optužnica za šverc 1,8 tona kokaina.

Darko Šarić

Navodni šef balkanske narkomafije osumnjičen je za šverc najmanje četiri tone kokaina iz Južne Amerike te za kompleksnu shemu pranja novca koji je zaradio na drogi. Navodno je njegovim novcem kreditirano više od 600 poduzeća u Srbiji i regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 22:00