ODGOVOR IZ SRBIJE

DAČIĆ UZVRATIO HRVATSKOM MINISTARSTVU VANJSKIH POSLOVA 'Bolje se bavite šutnjom vaše predsjednice o napadima kakvi se u Srbiji nikada ne bi dogodili'

Ivica Dačić
 Profimedia, Alamy

Nakon što je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u nedjelju osudilo izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je govoreći o napadima na Srbe u Hrvatskoj rekao da je 'razumljivo što su se Srbi prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti', na poruke iz Zagreba reagirao je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić. On je hrvatskom ministarstvu poručio da bi bolje bilo da se pozabave time što hrvatska predsjednica šuti o napadima na Srbe u Uzdolju i Đevrskama.

- Ili bi možda i ona dohvatila motku da tuče djecu u kafiću koja gledaju Zvezdu pošto se nedavno pohvalila da joj je žao što za vrijeme "Oluje" nije uzela pušku da valjda puca u svoje građane - Srbe, rekao je Dačić za Večernje novosti i dodao da se stvara 'antisrpsko raspoloženje u Hrvatskoj, zbog čega dolazi do napada na Srbe'.

- Licemjerno zvuče njihova zalaganja za prava Hrvata u Srbiji u situaciji kada se Srbi napadaju zato što gledaju prijenos utakmice Crvene zvezde. To se u Srbiji nikad ne bi dogodilo, niti bi predsjednik Srbije šutio na takve napade. Predsjednik Vučić se iskreno zalaže za unaprijeđenje dobrih odnosa sa Zagrebom, ali oni svakim danom pokazuju da im do toga nije stalo i da se stalno vraćaju u prošlost, dodao je Dačić.

Reagirao je i potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je za Tanjug rekao da Hrvatska ima problema s Vučićem jer je on 'predsjednik svoje zemlje koji misli svojom glavom i bori se za nacionalne interese Republike Srbije'.

- Ne samo što Aleksandar Vučić nije učinio ništa loše, već je naprotiv značajno pomogao u unaprijeđenju položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, što pokazuje da oni zapravo ne mogu prihvatiti predsjednika Srbije koji neće biti samo puki izvršitelj onoga što Hrvatska kaže i neće samo klimati glavom na svako njihovo priopćenje. Nažalost, imali smo prethodnu vlast u Srbiji koja je bila takva i koja je svaku tvrdnju iz Hrvatske dočekivala s potpunim fanatizmom i oduševljenjem, i očito je Hrvatska navikla na tako nešto. Danas imamo predsjednika Srbije koji se bori za svoju zemlju, poštuje i sve ostale nacionalne manjine u našoj zemlji, ali koji ne izvrće povijesne činjenice, govori o onome što je istina i što je nacionalni interes naše zemlje. To je suština problema, rekao je Stefanović za Tanjug.

Podsjetimo, Vučić je, govoreći o napadima na Srbe u Hrvatskoj, rekao da je 'razumljivo što su se Srbi prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti'. Na tu je njegovu izjavu u nedjelju reagiralo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, ocijenivši je krajnje neprihvatljivom. Ministarstvo je pozvalo Srbiju da umjesto manipuliranja činjenicama unaprijedi položaj hrvatske manjine i napusti retoriku koja šteti odnosima dviju država.

- Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića, navodi se, među ostalim, u priopćenju ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:08