SRBIJANSKE VLASTI TRAŽE GARANCIJE OD NJEMAČKE

'DAJTE NAM DATUM PREGOVORA NA VIDOVDAN, DA NAM NAPOKON BUDE DOBAR' Srpski premijer traži dobre vijesti iz EU

Na Vidovdan 28. srpnja, dan koji Srbima nije donio puno toga dobrog - Kosovsku bitku, ubojstvo Franje Ferdinanda i hapšenje Slobodana Miloševića - očekujemo dobre vijesti iz Bruxellesa

- Na Vidovdan 28. srpnja, dan koji Srbima nije donio puno toga dobrog - Kosovsku bitku, ubojstvo Franje Ferdinanda i hapšenje Slobodana Miloševića - očekujemo dobre vijesti iz Bruxellesa i da konačno dobijemo datum početka pregovora s Europskom Unijom - rekao je srbijanski premijer Ivica Dačić nakon razgovora s njemačkim ministrom vanjskih poslova Guidom Westerwelleom koji je došao u posjet Beogradu i Prištini.

Posljedice odgađanja

Westerwelle je bio puno suzdržaniji od domaćina i nije u Beogradu obećao zavjetni datum, nego se ogradio riječima kako bi “u Bundestagu volio predložiti donošenje pozitivne odluke o datumu za Srbiju”. Bruxelles još važe i čeka kada će se i kako početi implementirati sporazum Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa na sjeveru Kosova. Iako je srbijanska Skupština amenovala sporazum, vođe kosovskih Srba (i dio oporbe) nezadovoljni su time te hodočaste u Beograd najmoćnijem čovjeku srbijanske politike Aleksandru Vučiću koj je zadužen da ih “preodgoji”. Bez toga Srbija ne može računati na datum pregovora koji je, kako je ustvrdio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, “od presudne važnosti”. Ivica Dačić istaknuo je da “Srbija više nema vremena za čekanje i svako odgađanje datuma može imati katastrofalne posljedice”.

Kratki rukavi

Dačić je naglasio gostu da je datum “od životne važnosti”. Naime, sadašnje političko vodstvo odigralo je sve na jednu kartu i stavilo potpis na sporazum koji je podijelio srpsku javnost, pa postoji bojazan da bi izostankom datuma sadašnja vlast ostala na čistini kao ona koja je žrtvovala Kosovo zbog europske perspektive, a ostala je kratkih rukava. Beograd stoga nastoji uvjeriti Njemačku da bi se stvari mogle radikalizirati i učiniti upitnim normalizaciju odnosa s Kosovom ako i ovaj put ostanu bez datuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:12