VRAĆA SE NA TIBET?

DALAJ LAMA U ŠVEDSKOJ KOJA VRIJE ZBOG PITANJA MIGRANATA 'Europa pripada Europljanima, izbjeglice se trebaju vratiti i ponovno izgraditi svoju zemlju!'

 
 REUTERS

Dalaj Lama, tibetanski duhovni vođa, kazao je da je Europa "moralno odgovorna" pomoći onima koji bježe iz svojih zemalja i kojima doista prijeti životna opasnost, ali na koncu izbjeglice trebaju "ponovno izgraditi svoju vlastitu zemlju".

"Europa pripada Europljanima", poručio je čovjek kojeg štuju milijuni budista širom svijeta i kojeg mnogi uspoređuju s Gandhijem i Martinom Lutherom Kingom.

Svoje mišljenje o jednom od ključnih političkih i humanitarnih problema današnjice Dalaj Lama je dao u srijedu, govoreći na konferenciji organiziranoj u švedskom gradu Malmöu gdje se nalazi veliki broj imigranata. Tri dana prije toga ultradesna populistička stranka Švedski Demokrati osvojila je na izborima 17,6 posto glasova, što je čini trećom po veličini političkom snagom u Švedskoj.

REFILE - ADDING YEAR Tibetan spiritual leader Dalai Lama holds a lecture called
REUTERS

83-godišnji duhovni vođa budista živi u izbjeglištvu od 1959. godine, kada je pred kineskom vojskom pobjegao iz Tibeta u Indiju, gdje mu je odobren politički azil. Tako je uspio spasiti život usred kineskog gušenja tibetanskog ustanka.

Nije komentar izrečen u Malmöu zaseban slučaj, tibetanski laureat Nobelove nagrade za mir 1989. slično je komentirao izbjegličku krizu u Njemačkoj 2016. godine, kada je njemačkim novinarima rekao da "Europa, primjerice Njemačka, ne može postati arapska zemlja", te da "s moralnog gledišta" misli da izbjeglice treba primiti samo privremeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:06