‘SJEĆAJTE NAS SE...‘

Dalmatinski ‘kralj nafte‘ na svoju je televiziju doveo legendarnog HTV-ovca, izgradio je i hotel, a onda je nastao - mrak

Vlasnik se nikada javno nije vezivao uz neku političu opciju, pa se najvjerojatnije radi o klasičnoj propasti jednog poslovnog pokušaja

Arhivski snimak

 /Youtube

– Dragi gledatelji, obavještavamo vas da Televizija Šibenik završava s emitiranjem 15. veljače zbog zdravstvenih i akumuliranih financijskih poteškoća, piše Slobodna Dalmacija.

Zahvaljujemo na vašoj vjernosti i podršci kroz godine. Cijenimo svaki trenutak proveden zajedno i nadamo se da će sjećanja na naše programe ostati s vama. Hvala vam na razumijevanju, lojalnosti i podršci.

Neka vam sjećanja na Televiziju Šibenik budu trajni podsjetnik na vrijeme koje smo proveli zajedno – objavio je na ekranima direktor Stjepan Grcić i time označio kraj emitiranja jedine šibenske privatne televizijske kuće nakon gotovo puna dva desetljaća.

Taj je lokalni medij s radom počeo u listopadu 2005. godine, a za osnovni cilj imao je proizvodnju programa u interesu građana Šibenika i Šibensko-kninske županije. Svojim je informativnim programom svakodnevno u formi emisije "Aktualnosti iz grada" građane informirala o aktualnim događajima u Šibeniku i županiji, a uz središnju informativnu emisiju, u okviru informativnog programa emitirale su se emisije "Vijesti", "Izjave dana", "Tjedni pregled", "Na raskrižju", "Tema tjedna" i "Ćakula s gradskim ocima".

U zdravstvene, odnosno osobne razloge gašenja spomenute medijske kuće ne možemo ulaziti, međutim sasvim je jasno da je ‘crnilu‘ na ekranu presudila nestašica novca. Insajderi s kojim smo razgovarali kazali su kako je lokalna televizija izuzetno "skup sport".

- Vlasniku je to bio preveliki trošak, a nije vidio nekakvu značajniju korist. Preskup je to biznis, naročito ako nemaš prave subvencije.

Jednostavno, reklamama sa šibenskog područja se trošak proizvodnje i emitiranja programa nije mogao pokriti - kazao nam je dobar poznavatelj prilika u tom medijskom sektoru.

Financijskih problema bilo je i ranije na Televiziji Šibenik zbog čega su je napuštali brojni novinari. Sjećamo se i nekih neželjenih scena, poput one iz 2021. godine kada je Hrvatsko novinarsko društvo ustalo protiv izvanrednih otkaza novinarkama Ivani Bulat i Luciji Cvitan te snimatelju Jurici Cindriću.

Glavni čovjek Televizije Šibenik od njezina prvog dana bio je poduzetnik Stjepan Grcić. Riječ je o povratniku iz Njemačke, koji je vrlo brzo prozvan "kraljem nafte" u ovom dijelu Dalmacije.

Grcić je otvorio jednu od prvih privatnih benzinskih postaja na Biocima, istočnom dijelu grada, u sklopu koje su bili popularni restoran i kafić. Također, preuzeo je i skladište i punionicu plina u Unešiću. U međuvremenu, i benzinsku postaju i punionicu prodao je slovenskom "Petrolu".

No, u sklopu crpke na Biocima nastavila je djelovati Televizija Šibenik. Treba znati kako je Grcić u samim počecima bio vrlo ambiciozan u planovima s medijskim biznisom.

Stoga je angažirao i neka vrlo poznata lica, među ostalim i Gradimira Agbabu, kojeg se stariji čitatelji sjećaju kao urednika i voditelja središnjeg Dnevnika na ondašnjoj Televiziji Zagreb, današnjem HTV-u.

Osim toga, Grcić se okušao i u automobilskom biznisu te je otvorio auto-kuću u neposrednoj blizini benzinske postaje. Ipak, od brojnih poslova u kojima se okušao čini se kako je najuspješniji bio u turizmu.

Kao pun pogodak se pokazala izgradnja hotela "Vrata Krke" uz glavni ulaz u Nacionalni park Krka u Lozovcu.

Svakako po dobrom neće biti zapamćen kao predsjednik Košarkaškog kluba "Šibenka". Naime, u vrijeme njegova vođenja je legendarni klub s Baldekina doslovno ugašen!

Trebalo je nekoliko godina mukotrpnog rada košarkaških zanesenjaka da dignu "Šibenku" iz "pepela" i vrate je na hrvatsku sportsku scenu.

U konačnici, pod Grcićevim je vodstvom ugašena i jedina šibenska televizija. Budući da je riječ o čovjeku koji se nikada javno nije vezivao uz neku političu opciju, u ovom slučaju se najvjerojatnije radi o klasičnoj propasti jednog poslovnog pokušaja, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:33