VAL ANTISEMITIZMA

Dan bijesa digao na noge pola Europe i svijeta, stigle i isprike Židovima: ‘Policija nije smjela dopustiti to skandiranje!‘

Vlade Njemačke, Francuske i Ujedinjene Kraljevine uvele su poseban paket protuterorističkih mjera

Ilustracija

 Spencer Platt/Getty Images Via Afp

Otkako su pripadnici terorističke organizacije Hamas prošloga vikenda likvidirali najmanje 1300 Izraelaca, u jednom od najbrutalnijih terorističkih napada od 9.11., židovske zajednice diljem svijeta ovoga su se tjedna suočile s naglim porastom prijetnji zbog kojih su trebale intervenirati i vlade zapadnoeuropskih zemalja.

Među prvima reagirao je njemački kancelar Olaf Scholz, koji je Nijemcima jasno dao do znanja da neće tolerirati nikakvo veličanje terorista i da će najstrože kažnjavati bilo kakve antisemitske ispade, a židovskim je zajednicama obećao dodatnu zaštitu državnog aparata.

image
Spencer Platt/Getty Images Via Afp

U Londonu, domom jedne od najvećih židovskih zajednica na svijetu, u samo tjedan dana zabilježeno je čak 105 antisemitskih incidenata. Usporedbe radi, prošle godine u istome razdoblju bilo ih je zabilježeno samo 14. Britanska je vlada zbog sigurnosne ugroze učenicima londonskih židovskih škola ovoga tjedna savjetovala da nastavu održe putem interneta, a na ulicama grada angažirane su dodane policijske jedinice.

Zabrana okupljanja

Zbog Dana bijesa, koji su ovoga petka proglasili palestinski teroristi i time simpatizerima diljem svijeta dali za pravo da napadaju židovske zajednice, Francuska, Ujedinjena Kraljevina i Njemačka zabranile su sva javna propalestinska okupljanja te su po hitnome postupku uveli paket protuterorističkih mjera.

U okršaju na sjeveru Francuske život je izgubila profesorica lokalne gimnazije koju je nasmrt izbo počinitelj za kojeg se smatra da je radikalizirani islamist. Premijerka Elisabeth Borne potvrdila je da je "zemlja na najvišoj razini opreza od terorističkih napada dok se situacija ne stavi pod kontrolu". Francuska je policija bila primorana intervenirati suzavcem i vodenim topovima kako bi rastjerala nekoliko stotina propalestinskih prosvjednika koji su se na pariškom Trgu Republike okupili unatoč zabrani.

Australska je vlada objavila službeno priopćenje u kojem se ispričava židovskoj zajednici što su policijske snage dopustile skandiranje "Židove treba spaliti!" na propalestinskom prosvjedu koji se prethodnoga dana održavao u Sydneyu.

Prijetnje bombom

Djelatnik izraelskog veleposlanstva u Kini ovog je petka bio izboden na smrt, usred bijela dana, na ulicama Pekinga. Kineski organi istražuju incident, ali tvrde kako smatraju da nema veze s Danom bijesa.

Antisemitizam je na vrhuncu i u SAD-u. Brojni roditelji ovoga tjedna nisu poslali svoju djecu u židovske škole, studenti prestižnih sveučilišta napustili su kampus zbog bojazni za vlastitu sigurnost u jeku propalestinskih prosvjeda na kojima se skandiraju antisemitski slogani, dok su sinagoge svojim kongregacijama savjetovale da izbjegavaju velika židovska okupljanja. Ovoga je petka čikaška sinagoga bila evakuirana zbog prijetnje bombom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 09:24