RAKETIRANJE LUKE

Dan nakon dogovora o prijevozu žita, Odesom odjekuju eksplozije: ‘Jednom rukom potpišu, drugom nas gađaju‘

‘Moramo potopiti čitavu crnomorsku flotu Ruske federacije. To će biti najbolji sporazum za izvoz žita‘, rekao je ukrajinski dužnosnik

Odesa; arhivska fotografija

 Oleksandr Gimanov/Afp

Snažne eksplozije potresle su ukrajinsku luku na Crnom moru samo dan nakon što je potpisan sporazum prema kojem bi se ponovno omogućio transport ukrajinskih žitarica, piše BBC.

Nekoliko eksplozija odjeknulo je Odesom u subotu ujutro. Uzrok eksplozija još nije poznat.

Prema uvjetima odgovora postignutog u petak, Rusija je pristala ne gađati luke dok je u tijeku prijevoz žitarica.

UN je dogovor opisao kao ‘tračak nade‘ nakon više mjeseci sukoba.

Oleksij Hončarenko, lokalni dužnosnik, napisao je na društvenoj mreži Telegram da je gradom odjeknulo šest eksplozija te da je u luci izbio požar.

Hončarenko je dodao da je ukrajinska obrana oborila nekoliko projektila te da se iznad grada vodila bitka borbenih aviona.

- Ti gadovi potpišu sporazum jednom rukom, pa ispaljuju projektile drugom, napisao je.

- Trebamo avione i moramo potopiti čitavu crnomorsku flotu Ruske Federacije. To će biti najbolji sporazum za izvoz žita, dodao je.

Njegove optužbe da su za detonacije odgovorne ruske snage nije bilo moguće neovisno potvrditi.

U petak su dužnosnici iz Kijeva i Moskve potpisali sporazum prema kojem je dogovoren prijevoz nekoliko milijuna tona žita koje su bile zapele u luci.

Prema riječima diplomata, među stvarima dogovorenima sporazumom je i to da Rusi neće gađati brodove dok je u tijeku tranzit brodova te da će Ukrajinci provesti brodove kroz minirano područje.

Dogovor - za čije je postizanje trebalo više od dva mjeseca - trajat će 120 dana uz koordinaciju i nadzor centra iz Istanbula, a u kojem će biti dužnosnici Turske, Ukrajine, Rusije i UN-a. Sporazum može biti produžen ako se obje strane slože.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 21:12