HLADNI RAT SE VRATIO

DAN NAKON SAVEZNIČKIH UDARA NA SIRIJU Zašto je Trump odlučio napasti Asada baš sada i čemu je poslužila vojna intervencija?

 
 REUTERS

Ispaljivanje američkih, britanskih i francuskih granata na Siriju u subotu ujutro dovelo je svijet u izuzetno opasnu situaciju, koju je britanski Guardian usporedio s onom uoči izbijanja Prvog svjetskog rata. S tim da je situacija u Siriji danas puno kompliciranija od one koja je bila na Balkanu 1918., upozorava britanski list.

Hladni rat se vratio s osvetom i razlikom, ocijenio je glavni tajnik UN-a António Guterres. Razlika je u tome što više nije hladan, piše Guardian. Velike svjetske sile trče prema katastrofi. Mehanizam koji je služio da bi sprečavao eskalacije, čini se, više ne postoji, upozorio je glavni tajnik UN-a.

Otvoreno je pitanje kad je posljednji put svijet bio u tako opasnoj situaciji kao u subotu ujutro, kad su svi čekali kako će Rusi uzvratiti na američki napad. Možda 1983., kad je za vrijeme jedne NATO-ove vježbe u Europi ispaljen projektil zamalo izazvao nuklearni odgovor Sovjetskog Saveza, piše Guardian. U odnosu s tim vremenom, danas je manje komunikacije između Washingtona i Moskve, a oni više nisu ni jedini igrači.

U pokušaju da se sukob vrati u diplomatske vode, za sutra je najavljena sjednica Vijeća sigurnosti UN-a. Na izvanrednoj sjednici u subotu američka veleposlanica Nikki Haley prenijela je poruku Donalda Trumpa da su spremni ponovno zapucati ako sirijski režim opet upotrijebi kemijsko oružje.

Opasan Twitter

Čemu je služio subotnji napad? U ponedjeljak je Donald Trump obećao akciju protiv brutalnog napada u Siriji, u utorak je razgovarao s Macronom i Theresom May, u četvrtak je odlučeno da će ciljati samo tri mete. Najvažnije je bilo izbjeći opasnost od kolateralnih šteta, odnosno od mogućeg napada na ruske snage u Siriji, objavio je AP, pozivajući se na američke službene i diplomatske izvore.

S britanskom premijerkom Theresom May i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom američki predsjednik razgovarao je u utorak. Nije bilo govora o tome hoće li napasti ili ne, nego kako će napasti, prenosi AP u tekstu “Kaos, konzultacije: Iza Trumpove odluke da napadne Siriju”.

Zašto je Trump odlučio udariti po Asadu baš sad, iako je sirijski režim navodno u najmanje 50 prijašnjih slučajeva koristio bojne otrove? Iz Trumpove administracije odgovaraju AP-u da su sad imali pouzdane dokaze za to: iskaze svjedoka, videosnimke i fotografije koje su snimili humanitarci te dodatne obavještajne dokaze o skladištima klora i kemijskim bombama. Spekulira se koliko je na Trumpovu odluku imao utjecaja novopostavljeni savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, jastreb koji Irance vidi kao oličenje svega zla, i ministra obrane Jamesa Mattisa, koji se trudio osigurati da vojna akcija bude dio šire američke strategije prema Siriji.

Težak tjedan

Glavni posao Trumpovih savjetnika, čini se, bio je spriječiti ga da baš sve izbrblja na Twitteru. U ponedjeljak je najavio Asadu osvetu, u srijedu je Trump preko te društvene mreže poručio Rusima da budu spremni, jer rakete stižu, lijepe, nove i pametne! Kad se na njega sručila lavina kritika, u četvrtak je tvitao da bi napad mogao biti vrlo skoro, ili ga uopće neće biti. “Čitav dan nakon što je Trump donio odluku, administracija je uspjela zadržati taj plan većinom u tajnosti. Tvitovi su zaustavljeni, službenici Bijele kuće rekli su novinarima kako će Trump vjerojatno u petak navečer izaći na večeru u svoj hotel u Washingtonu”, prenosi AP.

Prošli tjedan bio je jako težak za Donalda Trumpa i bez Sirije i raketnog napada na rubu trećeg svjetskog rata. Iživcirale su ga iznenadne sudske pretrage kuće i ureda njegova odvjetnika Michaela Cohena i najavljeni izlazak knjige bivšeg direktora FBI-ja Jamesa Comeya. Trump se upravo utapa u skandalu, ne može se koncentrirati na Siriju, upozorava Washington Post u komentaru. U petak je vrijeđao Comeya na Twitteru, strahovao dokle će dovesti istraga protiv Cohena koji je bivšoj Playboyevoj zečici platio 1,6 milijuna dolara kako bi šutjela o vezi s Trumpom.

“Teško je zamisliti kako Trump može raditi svoj posao - na primjer, odobravati napad na Siriju - dok se utapa u rastućem valu skandala. Stara je tradicija da se pitanja nacionalne sigurnosti drži odvojeno od domaće politike, no Trump je nesposoban napraviti takvu razliku. Za njega, sve je političko, a političko je osobno”, upozorava dopisnik londonskog Guardiana iz Washingtona.

Ubojstvo s najavom

U Damasku je na stotine Sirijaca izašlo na ulice kako bi izrazilo protivljenje zapadnim udarima. Guardian citira pripadnike opozicije režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Oni su razočarani što su zračni udari bili ograničeni. “Jako smo se nadali, a sad smo razočarani. To uopće nije bilo tako intenzivno kao što su to razglasili. Nemamo više povjerenja u međunarodnu zajednicu”, citira Guardian 40-godišnjeg Husama. “Trump je danima prije najavio bombardiranje, kao da je upozorio Bašara na vrijeme da bi se osigurao. Ako odlučim ubiti nekoga, hoću li mu to reći? To je glupo, besmisleno”, ljuti se Husam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:20