JUTARNJI IZ BRUXELLESA

DAN U KOJEM JE SPAŠENA EUROPA Barroso: 'EU treba postati federacija nacionalnih država!'

Europska komisija predložila da sve banke budu pod nadzorom ECB-a
European Commission President Jose Manuel Barroso delivers a speech on Europe at the Konrad Adenauer Foundation, in Berlin on November 9, 2011. The speech is an annual recurrent comment on idea and condition of Europe. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
 AFP

U jednom važnom danu za Europsku Uniju i razne projekte za spas eurozone predsjednik Europske Komisije Jose Manuel Barroso u svom je godišnjem obraćanju Europskom Parlamentu o stanju Unije predložio da EU evoluira prema „Federaciji nacionalnih država“. Na dan kada je Njemački Ustavni Sud otvorio put Njemačkom Predsjedniku da ratificira Ugovor o Europskom mehanizmu stabilnosti Europska Komisija je predložila i paket za nadzor banaka u eurozoni koji bi, prema prijedlogu Komisije, obavljala Europska Središnja Banka.

Sve ove mjere imaju za cilj povratiti povjerenje građana ali i tržišta u Europsku Uniju i spriječavanje daljnjeg gubitka kredibiliteta u Europski projekt koji je ozbiljno uzdrman financijskom krizom.

U svom obraćanju, trećem po redu otkada je Barroso započeo obraćanja o „Stanju Unije“(po ugledu na obraćanje o „Stanju nacije“ koje imaju američki predsjendici), Barroso je priznao da je EU i dalje u krizi koja je i financijska, i ekonomska, i socijalna i politička i u krizi povjerenja.

Suzbijanje sumnji

„U svojoj srži kriza je rezultat neodgovornih postupaka u financijskom sektoru, neodrživom javnom dugu ali i nedostatku kompetitivnosti nekih država članica“ rekao je Barroso pozvavši na zajedništvo i u djelovanju. „Ne smijemo ostaviti nikakve sumnje u integritet Unije i o tome da je euro nepovratan. Države koje su krhkije ne smiju ostaviti nikakve dvojbe o njihovoj odlučnosti za reforme, a snažnije države ne smiju ostaviti dvojbe u želji da ostanu zajedno“ rakao je predsjendik Europske Komisije koji je pozvao države članice da se svi „reformiraju zajedno“.

Barroso je dobar dio svog obraćanja posvetio potrebi za „suzbijanje širenja sumnji“. „Dopustili smo širenje sumnjama. Sumnjama o tome da li su neke države doista spremne na reforme i vraćanje kompetitivnosti. Sumnjama da su druge države iskreno voljne držati se zajedno kako bi euro i europski projekt bili nepovratni“ rekao je Barroso.

Problem povjerenja

Kao primjer je spomenuo praksu kada lideri EU, nakon usvajanja važnih odluka u Vijeću, odmah kad se vrati doma počinju dovoditi u pitanje iste odluke koje su sami donijeli. „Neki kažu ili da odluke idu predaleko ili da one ne idu dovoljno daleko. I tako stvaramo problem vjerodostojnosti i problem povjerenja. Nije prihvatljivo da se ovi sastanci na razini EU prezentiraju kao da su boks mečevi u kojima je nokautom pobjedjen protivnik“ pojačao je svoju retoriku Barroso.

Oko ekonomskih i financijskih pitanja novost i u Barrosovom govoru ali i projedlogu kojeg je isti dan usvojila Europska Komisija je najznačajnije prijedlog o jedinstvenom Mahanizmu nadzora banaka (SSM) kao dio bankovne unije. Komisija je predložila da sve banke u eurozoni budu pod nadzorom Eurpske Središnje Banke (ECB).

Ovaj prijedlog Komisije je prvi korak ka stvaranju bankovne Unije a Komisija je pozvala Vijeće i Parlament da do kraja ove godine usvoje ovu regulativu kako bi početkom sljedeće godine već stupila na snagu. „Ovaj novi sustav, sa Središnjom europskom bankom u glavnoj ulozi i sa uključivanjem i nacionalnih supervizora, će vratiti povjerenje o nadzoru svih banaka u Eurozoni“ rekao je Barroso te naglasio, valjda da bi udobrovoljio zastupnike Europskog parlamenta, da će i Europski Parlament „imati ključnu ulogu kako bi osigurao demokratski nadzor“.

Uloga supervizora

U pratećim priopćenjima koje je u srijedu Europska Komisija objavila pojašnjavaju da će ECB već od 1. sječnja 2013., diskrecijskom odlukom, preuzeti punu odgovornost nad bilom kojom kreditnom institucijom, pogotovo nad onim koje su uzimale ili zatražile javno financiranje. Od 1. lipnja sve banke bi se stavile pod nadzrom ECB-a. ECB u svojstvu „supevizora“ će biti nadležan da ovlašćuje ili povlači odobrenja kreditinih institucija u eurozoni, provjeri kupnju i prodaju udjela u bankama, osigura poštivanje zahtjeva sadržanih u EU pravilima o bankama i još drige ovlasti s ciljem zaštite financijske stabilnosti.

Međutim isti dan kada je Komisija predložila ove mehanizme njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da „ECB neće moći nadzirati sve banke u eurozoni“ što na samom početku stavlja Njemačku, kao najveću EU ekonomiju, u poziciju gdje ona ima drugačije gledište oko opsega nadzora kojeg će ECB imati nad bankama.

Novi EU ugovor

Barroso je u srijedu izazvao i sve veći broj onih koji se protive daljem prebacivanju nacionalnog suvereniteta u zajedničke institucije prijedlogom o evoluiranju Europske Unije u „Federaciju nacionalnih drzzava“ (Federation of Nation States).

„Nemojmo se bojati riječi; moramo se kretati prema federaciji nacionalnih država. To je ono što nam treba. To je ono što treba biti cilj našeg posla u nadolazećim godinama. Pozivan na stvaranje federacije nacionalnih država, ne super države već demokrastke federacije koja bi se mogla baviti našim problemima kroz djeljenje suvereniteta. To bi bila Unija sa državama članicama a ne protiv država člancia“ rekao je Barroso ali i naglasio da bi za to trebalo promjeniti EU Ugovor. Barroso je kritizirao „nacionaliste i populiste“ kazavši da se rasprava o sudbini država ne smije takvima prepustiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:07