StoryEditor
MIR NA POLUOTOKU

DAN ZA POVIJEST: DOGOVOREN KRAJ RATA Evo što stoji u izjavi čelnika Sjeverne i Južne Koreje, potpisanoj na summitu koji je iščekivao cijeli svijet

Sjeverna i Južna Koreja usuglasile su se da će im zajednički cilj biti potpuna denuklearizacija Korejskog poluotoka i proglašenje službenog kraja Korejskog rata iz 1950-ih godina
 REUTERS

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in potpisali su u petak deklaraciju o ulaganju zajedničkih napora na kompletnoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka. Deklaracijom su odlučili označiti kraj rata dviju Koreja.

"Želim da ovo bude prilika za narode dviju Koreja za slobodno kretanje između dviju zemalja. Moramo preuzeti odgovornost za vlastitu povijest. Nema razloga da se međusobno borimo - mi smo jedna nacija", kazao je Kim na povijesnom samitu obećavajući da neće ponoviti "nesretnu povijest".

"Počelo je novo doba mira", rekao je Kim na kraju dana nabijenog simbolikom. "Nema razloga da ratujemo - jedna smo nacija. Isti smo narod, jedna krv. To se ne može razdvojiti", nastavio je Sjevernokorejac u izjavi.

Na kraju prvog summita u više od deset godina, dvije strane najavile su da će potpisati sporazum o uspostavi trajnog i čvrstog mira na poluotoku. U deklaraciju je uvršteno obećanje o smanjenju vojnih potencijala u fazama, prekidu neprijateljskih djela i pretvaranju utvrđene granice u zonu mira te okretanje multilateralnim razgovorima s drugim zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država.

Dvojica vođa zagrlila su se nakon potpisivanja deklaracije poručivši da "na korejskom poluotoku neće više biti rata".

 

U zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon samita najavljuje se za jesen posjet južnokorejskog predsjednika Pjongjangu. Prema toj izjavi dvije zemlje organizirat će u kolovozu spajanje obitelji koje su razdvojene od završetka rata prije 65 godina.

"Južna i Sjeverna Koreja odlučile su nastaviti program spajanja razdvojenih obitelji u prigodi Dana oslobođenja 15. kolovoza" kada je obilježava japanska predaja, navodi se u izjavi.

Prije donošenja deklaracije dvojica čelnika vodila su ozbiljne i iskrene razgovore koji su trajali više od 90 minuta.

Zasad nije jasno kako će biti provedena denuklearizacija korejskog poluotoka, ali je obećanje vrlo važno uoči susreta Trumpa i Kim Jong-Una.

 

South Korean President Moon Jae-in shakes hands with North Korean leader Kim Jong Un during their meeting at the truce village of Panmunjom inside the demilitarized zone separating the two Koreas, South Korea, April 27, 2018.   Korea Summit Press Pool/Pool via Reuters - RC197FC6AA60
REUTERS

South Korean President Moon Jae-in talks with North Korean leader Kim Jong Un during their meeting at the Peace House at the truce village of Panmunjom inside the demilitarized zone separating the two Koreas, South Korea, April 27, 2018.   Korea Summit Press Pool/Pool via Reuters - RC144879C1C0
REUTERS

Naime američki predsjednik Donald Trump rekao je da će se sastati s sjevernokorejskim vođom samo ukoliko današnji susret bude plodan.

Vođe dviju Koreja sada će imati izravnu telefonsku liniju te će otvoriti predstavništva u objema zemljama. Također će prekinuti emitiranje propagandnih poruka na granici.

Čelnici su se nakon svečanog potpisivanja zaputili na službenu večeru, zajedno s prvim damama.

Prije kraja samita predsjednici dvije Koreje zajedno su posadili bor star 65 godina na vojnoj liniji razgraničenja.

Drvo koje datira iz vremena Korejskog rata bit će simbol mira i napretka.

A plaque and a tree planted by South Korean President Moon Jae-in and North Korean leader Kim Jong Un at the truce village of Panmunjom inside the demilitarized zone separating the two Koreas, South Korea, April 27, 2018.   Korea Summit Press Pool/Pool via Reuters - RC1A46646D80
REUTERS

South Korean President Moon Jae-in and North Korean leader Kim Jong Un unveil a plaque at the truce village of Panmunjom inside the demilitarized zone separating the two Koreas, South Korea, April 27, 2018.   Korea Summit Press Pool/Pool via Reuters - RC12CC5573D0
REUTERS
 

Podsjetimo, Kim Jong-un postao je u petak prvi sjevernokorejski vođa koji je zakoračio na tlo Južne Koreje prešavši vojnu liniju razdvajanja koja dijeli poluotok od kraja Korejskog rata 1953., prenijeli su svjetski mediji.

Mjesto susreta - selo Panmundžom jedno je od rijetkih mjesta na granici bez bodljikave žice i minskih polja.

"Uzbuđen sam susretom na ovom povijesnom mjestu i doista je lijepo što ste došli sve do linije razdvajanja kako biste me osobno dočekali", kazao je Kim dok je prihvaćao Moonovu ispruženu ruku.

"Vaša je odluka da se to dogodi ovdje bila velika", odgovorio je Moon odjeven u tamno odijelo i svijetloplavu kravatu dok je pozivao Kima da stupi na tlo Južne Koreje.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 10:26