PRVI U POVIJESTI

DAN ZA POVIJEST ZAMALO SE PRETVORIO U FIJASKO Dok je Britanac uživao u svemirskoj šetnji, američki kolega je grcao u problemu

 REUTERS/NASA

Tim Peake je u petak s američkim kolegom Timom Koprom napustio Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) i kao prvi britanski astronaut izašao u svemirsku šetnju kako bi izvršio nužne popravke na orbitalnoj stanici.

Europska svemirska agencija (ESA), koja je obučavala Peakea za boravak na ISS-u, priopćila je da će dvojica astronauta tijekom šestosatne operacije popraviti električnu jedinicu, instalirati ventil i prikopčati kablove na svemirsku postaju.

Međutim, NASA je prekinula svemirsku šetnju nakon što je Kopra prijavio curenje u kacigi, objavila je američka svemirska agencija. Peake i njegov američki kolega Kopra upravo su završili zadatak zbog kojeg su izašli kada je Kopra javio da su se u kacigi formirali mjehurići vode.

'Posada nije u nikakvoj opasnosti', rekao je komentator Rob Navias na NASA-inoj televiziji koja je uživo prenosila svemirsku šetnju. Prekid šetnje dva sata ranije nego što je planirano izveden je iz opreza, dodao je.

Dvojica astronauta izvršili su nužne popravke na 100 milijarda dolara vrijednoj orbitalnoj stanici koja lebdi 400 kilometara od Zemlje.

Svemirska šetnja trebala je trajati šest sati i o nastavku će se odlučiti naknadno, rekao je Navias.

REUTERS/NASA

Na fotografiji: Peake i Kopra po povratku na ISS

Peake (43) je stigao na ISS prošli mjesec s još dvojicom astronauta u ruskoj raketi lansiranoj iz svemirskog centra Bajkonur u Kazahstanu.

Tijekom šestomjesečnog boravka bivši probni pilot namjerava istrčati maraton u svemiru koristeći posebno prilagođenu traku za trčanje. Njegova 42.195 kilometara duga trka na ISS-u koincidirat će s poznatim maratonom 14. travnja u Londonu. Kako ne bi ‘otplutao’, Peake će biti osiguran posebnim elastičnim trakama pričvršćenim za njegova ramena. Pravi londonski maraton je jednom istrčao za manje od tri sata i 20 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:22