SUDBINA AJA SOFIJE

Danas je muzej, nekad je bila najveća kršćanska crkva, za par sati bi opet mogla postati džamija

Asli Aydintasbas iz Europskog vijeća za međunarodne odnose naglašava kako će vlada uzeti u obzir niz pitanja poput odnosa s Grčkom
Aja Sofija
 Ozan KOSE/AFP

Najviši turski sud u četvrtak će odlučiti hoće li se istanbulski simbol Aja Sofija pretvoriti u džamiju, što bi dodatno pojačalo već napete odnose Turske sa zapadom. Aja Sofija, bazilika iz šestog stoljeća koja zbog svoje arhitekture privlači turiste iz cijeloga svijeta, od 1935. je muzej te je otvorena za vjernike svih religija.

Usprkos povremenih prosvjeda islamističkih skupina koje žele da znamenita građevina pod zaštitom UNESCO-a bude otvorena za muslimanske molitve, ona je i dalje muzej. Izgrađena je kao crkva u Bizantskom Carstvu u šestom stoljeću, no pretvorena je u džamiju nakon što je osmanski vladar Mehmed II. osvojio Carigrad 1453.

Pretvaranje Aje Sofije u muzej je nakon raspada Osmanskog Carstva bila jedna od ključnih reformi Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne turske države.

Pozivi da se ona ponovno pretvori u džamiju izazvali su bijes kršćana i tenzije s povijesno neprijateljskom NATO 'saveznicom' Grčkom. Turski sud donijet će odluku ili već u četvrtak ili u roku od dva tjedna, prenosi državna novinska agencija Anatolija.

Dvije muhe jednim udarcem

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan prošli je mjesec rekao da je konačna odluka na sudu, poznatom kao Danistay, pa dodao da će nakon presude biti "učinjeni potrebni koraci".

No turski čelnik je uoči prošlogodišnjih lokalnih izbora isticao da je vrijeme da Aja Sofija postane džamija i da je njezino pretvaranje u muzej "bila velika pogreška". Erdoğanova stranka te je izbore u Istanbulu izgubila.

- Odluka Danistaya sigurno će biti politička. Kakva god bila presuda, ona će biti plod djelovanja vlade - smatra Asli Aydintasbas iz Europskog vijeća za međunarodne odnose. Aydintasbas naglašava kako će vlada uzeti u obzir niz pitanja poput odnosa s Grčkom i Europom te Sjedinjenim Državama gdje je "religija vrlo važna tema".

Anthony Skinner iz tvrtke za procjenu rizika Verisk Maplecroft smatra kako pretvaranjem Aje Sofije u džamiju Erdoğan "ubija dvije muhe jednim udarcem", mogao bi zadovoljiti svoju islamističku i nacionalističku bazu, a i održati, ako ne i pojačati napetosti s Grčkom, što će Tursku prikazati kao regionalnu silu.

- Erdoğan za postizanje tih ciljeva nije mogao naći važniji i moćniji simbol od Aje Sofije - rekao je Skinner za agenciju France Presse.

Turski čelnik je proteklih godina stavljao veći naglasak i na bitke kojima su osmanski vojnici pobijedili Bizant, obilježavajući ih velikim proslavama svake godine.

Turci podijeljeni

Grčka pomno prati što se zbiva s bizantskim nasljeđem u Turskoj i osjetljiva je na to pitanje jer se smatra nasljednicom pravoslavnog Bizantskog Carstva.

Grčka ministrica kulture Lina Mendoni, koja je prošli tjedan poslala prosvjedno pismo UNESCO-u, smatra kako bi taj potez turskih vlasti "ponovno zapalio nacionalni i vjerski fanatizam" i da je pokušaj "potkopavanja globalne privlačnosti znamenitosti".

Optužila je tursku vladu i da Aju Sofiju koristi za "unutarnje političke interese" i naglasila da samo UNESCO ima ovlasti promijeniti status muzeja.

Sudbina bivše bizantske crkve prati se i u Washingtonu. Američki državni tajnik Mike Pompeo u srijedu je pozvao Tursku da Aja Sofija ostane muzej, pristupačan svima.

- Pozivamo turske vlasti da i dalje sačuvaju Aju Sofiju kao muzej, kao ilustraciju njihove posvećenosti poštivanju kulturnih tradicija i bogate povijesti koje su oblikovale tursku republiku i da jamče da će ostati otvorena za sve - napisao je Pompeo.

O budućnosti Aje Sofije podijeljeni su i sami Turci. Mahmut Karagoz, 55-godišnji postolar iz Istanbula, sanja da će se jednoga dana moći moliti pod njezinom kupolom: "To je ostavština naših predaka. Nadam se da će naše molitve biti uslišane".

S druge strane, studentica ekonomije Sena Yildiz smatra da Aja Sofija mora ostati muzej.

- To je važno mjesto za muslimane, ali i za kršćane i sve one koje zanima povijest - zaključila je.

Grčka poziva Tursku da zadrži status muzeja Aje Sofije

Grčka je u četvrtak poručila da bi Turska riskirala stvaranje „ogromnog emocionalnog razdora“ s kršćanskim zemljama ako bi provela prijedlog pretvaranja Aje Sofije u džamiju.

Turski sud u četvrtak je saslušao zahtjev za pretvaranje te masivne građevine, sagrađene u šestom stoljeću kao pravoslavne crkve, nazad u džamiju.

Sud će svoju odluku objaviti unutar 15 dana, otkrio je odvjetnik.

„Aja Sofija je znamenitost svjetske baštine. Mnoge države, što je kulminiralo intervencijom američkog State Departmenta, to su naglasile, pozvavši Tursku da ne poduzima korake koji bi stvorili ogroman emocionalni razdor između Turske i kršćana u svijetu“, rekao je na konferenciji za medije glasnogovornik grčke vlade Stelios Pecas.

Američki državni tajnik Mike Pompeo u srijedu je pozvao Tursku da zadrži status Aje Sofije kao muzeja i da osigura da je i dalje dostupna svima.

Patrijarh Bartolomej, vjerski poglavar oko 300 milijuna pravoslavaca koji je baziran u Istanbulu, kazao je kako bi prenamjena u džamiju stvorila jaz između istoka i zapada.

Aja Sofija je dovršena 537. godine u tadašnjem Konstantinopolu, prijestolnici Bizantskog Carstva, te je bila najveća kršćanska katedrala 900 godina, do pada grada u osmanske ruke 1453. godine, kad je pretvorena u džamiju.

Otac moderne turske države Mustafa Kemal Ataturk ju je 1935. prenamijenio u muzej, a turski sud pravno spori tu odluku.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan podržava pretvaranje te znamenitosti pod zaštitom UNESCO-a nazad u džamiji, a nedavne ankete pokazuju da se s time slaže i većina Turaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2022 01:59