VLAŽNA STANIŠTA

Danas je svjetski dan močvara, a koristi od tog ekosustava su puno veće nego što mislite

U sklopu projekta MedIsWet mapirano je stanje 151 većeg vlažnog staništa na 31 otoku Jadrana
Močvara Sakarun
 Wwf Adria

Danas se obilježava Svjetski dan močvara, Od ukupne vode na Zemlji, samo je 2,5 posto slatka voda, a od toga je manje od jedan posto iskoristivo. Svega 0,3 posto slatke vode se nalazi u rijekama i jezerima. Ostatak se nalazi u drugim vlažnim staništima poput močvara, bara, laguna, tresetišta. Nažalost, zbog ljudskog djelovanja te neodrživog i nekontroliranog ekonomskog razvoja, većina tih staništa u lošem je stanju. Zbog toga su dostupnost vode i njena kvaliteta u opadanju.

- Isušivanje močvara i jezera, kanaliziranje i pregrađivanje rijeka te ostali oblici neodrživog upravljanja vodama imaju ogromne posljedice za očuvanje bioraznolikosti, ali i za opstanak ljudi. Močvarna vegetacija doprinosi boljoj kvaliteti vode i djeluje kao filter koji umanjuje utjecaj različitih izvora onečišćenja. Tresetišta pohranjuju 30 posto kopnenog ugljikovog dioksida, ublažavaju posljedice klimatskih promjena, a usluge ekosustava močvara višestruko su veće od npr. šumskih - rekla je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

Očuvanje vlažnih staništa posebno je važno na otocima gdje je su izvori slatke vode puno manji i gdje će se posljedice klimatskih promjena puno više odraziti na svakodnevicu ako ne dođe do promjena.

image
Infografika: vlažna staništa
Wwf Adria

- Otočna vlažna staništa nekoć su imala vrlo važnu ulogu u razvoju i životu otoka. Danas su ona često zapuštena, devastirana i zaboravljena. U sklopu projekta MedIsWet - Očuvanje vlažnih staništa otoka Sredozemlja, terenskim istraživanjima mapirali smo i procijenili stanje 151 većeg vlažnog staništa na 31 otoku Jadrana. Iako je dio njih u dobrom stanju i pod određenom zaštitom, i dalje je velik broj onih kojima prijeti nestanak. Srećom, pojedine institucije prepoznale su važnost njihove obnove“, istaknuo je Boris Lauš iz Udruge Hyla.

Jedna od njih je i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije – Natura Jadera. Prošle godine, u suradnji s Hrvatskim vodama te uz manji doprinos MedIsWet projekta, započela je obnovu lokve Sakarun na Dugom otoku. Navedena je lokva već prije dugog niza godina izgubila svoju funkciju, obrasla vegetacijom, korita ispunjenog viškom organskog materijala te gubitkom prostora uslijed širenja šikare i šume. Ove godine, udruga Hyla i Natura Jadera nastavljaju s obnovom otočnih vlažnih staništa, u sklopu čega će se očistiti i time poboljšati status ornitološkog rezervata i jednog od tri najveća jezera na otoku Pagu – Malog blata.

- Natura Jadera JU u svom svakodnevnom radu brine i skrbi za 13 zaštićenih područja od kojih su čak dva zaštićena u visokoj kategoriji ornitološkog rezervata (Kolanjsko blato, Veliko i Malo blato na otoku Pagu). Ta vodena otočna staništa su važna staništa za mnoge ugrožene i zaštićene vrste, a posebno za ptice. Od čak 268 vrsta ptica koje se mogu naći na otoku Pagu, 122 su selice kojima ova vodena staništa predstavljaju neophodno odmorište i hranilište (Bed&breakfast) na svom seobenom putu - rekla je Morana Bačić, stručna voditeljica Natura Jadera JU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2023 00:57