NOVI KRALJ

Dance u novogodišnjoj noći šokirala kraljičina objava, tko je princ koji preuzima vlast? Zovu ga Pingo...

Služio je u danskoj mornarici gdje je dobio nadimak Pingo zbog toga što mu se tijekom tečaja ronjenja odijelo napunilo vodom

Mary i Frederik

 Mads Claus Rasmussen/Afp

Dance je u novogodišnjoj noći šokirala najava abdikacije kraljice Margrethe II., jedine vladajuće kraljice na svijetu, koja će 14. siječnja odstupiti s funkcije koju je obnašala 52 godine. U live televizijskom prijenosu objavila je da će prijestolje ostaviti svom sinu, prijestolonasljedniku Frederiku (55), prenosi BBC.

Frederik je diplomirao političke znanosti 1995. na Sveučilištu Aarhus. Time je ujedno postao prvi danski kralj koji je stekao sveučilišno obrazovanje. Dio studija proveo je i na Harvardu gdje se upisao pod pseudonimom Frederik Henriksen.

image

Frederik i Margrethe II.

Mads Claus Rasmussen/Afp

Kasnije je služio u danskoj mornarici gdje je dobio nadimak Pingo zbog toga što mu se tijekom tečaja ronjenja odijelo napunilo vodom pa je hodao kao pingvin. Danskoj je javnosti poznat i kao hazarder, sudjelovao je tako u skijaškoj ekspediciji na Grenlandu u 2000. godini, a bio je i hospitaliziran zbog nesreća na saonicama i skuteru.

- Ne želim se zatvoriti u tvrđavu. Želim biti svoj, ljudsko biće, rekao je budući kralj jednom prilikom.

Njegova supruga, princeza Mary, odrasla je na Tasmaniji i radila kao odvjetnica kad se par upoznao 2000. godine u jednom sydneyskom baru tijekom Olimpijskih igara. Godinama kasije u intervjuu je rekla da nije znala da je Frederik danski princ kad su se upoznali te da joj je netko prišao i pitao je zna li s kim je razgovarala.

image

Frederik 2000. godine

Tv2-freddy Neumann/Afp/Profimedia/Tv2-freddy Neumann/afp/profimedia

Imaju četvero djece, kćer, sina i blizance, kojima pokušavaju omogućiti što normalniji odgoj šaljući ih uglavnom u državne škole. Za razliku od britanske tradicije, neće biti formalne ceremonije krunidbe prijestolonasljednika Frederika. Umjesto toga, njegovo će pristupanje biti objavljeno iz dvorca Amalienborg u Kopenhagenu tog dana.

Postat će tako kraljem Danske i šefom države, koja je ustavna monarhija, kao i na Grenlandu i Farskim otocima. Kraljica Margrethe II. trenutno je najdugovječniji monarh u Europi, a prijestolje je preuzela nakon smrti oca 1972. godine. 83-godišnjakinja je poručila kako je odluku donijela nakon dugog razmišljanja i operacije leđa.

image

Kraljica Margrethe II.

Tobias Schwarz/Afp

- Operacija je potakla moja razmišljanja o budućnosti i tome je li došlo vrijeme da se odgovornost prepusti mlađim generacijama. Odlučila sam da je sad pravo vrijeme, rekla je kraljica i zahvalila se danskoj javnosti na podršci tijekom godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:19