DOMAĆIN NA UDARU

Danci će na Svjetskom prvenstvu u Kataru nositi dresove s porukama o zaštiti ljudskih prava

Danski nogometni savez poručio je da će dva njihova pokrovitelja ustupiti svoje mjesto na dresu kako bi tamo stajale kritičke poruke

Danski vezni igrač Thomas Delaney tijekom utakmice s Farskim otocima

 Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/AFP

Danska nogometna reprezentacija provest će niz mjera kako bi ukazala na kršenje ljudskih prvaka u Katru, državi u kojoj će za godinu dana biti održano Svjetsko prvenstvo, objavili su iz Danskog nogometnog saveza (DBU).

Jedna od predviđenih mjera uključuje isticanje poruka na dresovima za trening, u kojima će se kritizirati domaćin Svjetskog prvenstva zbog brojnih kršenja ljudskih prava.

Iz DBU-a su poručili da će dva njihova pokrovitelja ustupiti svoje mjesto na dresu kako bi tamo stajale kritičke poruke.

"DBU je već dugo vrlo kritičan prema Svjetskom prvenstvu u Katru. Vrlo je snažan signal kad se naši partneri uključuju u borbu za bolje radne uvjete. Oni podupiru danski nogomet, nacionalnu mušku izabranu vrstu i sportsko sudjelovanje na europskim i svjetskim prvenstvima - a ne pojedine domaćine", izjavio je u priopćenju glavni operativac DBU-a Jakob Jensen te dodao da oni kao Savez već dugo ukazuju na izazove koji stoje pred FIFA-om i domaćinima, a da će to i dalje činiti.

Danska se uvjerljivo kvalificirala za nastup na Svjetskom prvenstvu, što će Savez iskoristiti kako bi jasno iskazao stavove po pitanju kršenja ljudskih prava koja se događaju u Katru, a na što je u svom izvješću od 48 stranica ukazao i Amnesty International. Između ostalog, u tom se izvješću navodi da su tisuće ekonomskih migranata zarobljeni i iskorištavani u ovoj bogatoj bliskoistočnoj državi te da su mnogi od njih suočeni s "krađom plaća".

Naravno, katarska Vlada odbacuje sve optužbe, ali je priznala da se na uspostavljanju sustava rada "još uvijek radi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2022 11:12