ŽRTVE VELIKOG USPJEHA

Danci u strahu od kolapsa ekonomije: ‘Bojimo se finskog scenarija, sjetite se samo Nokije!‘

Ekonomisti su skovali izraz ‘Novonomics‘ kako bi opisali utjecaj koji jedan tvrtka ima na zemlju od oko šest milijuna stanovnika

Tvornica Novo Nordisk u Hilleroedu

 Sergei Gapon/Afp

Zahvaljujući zapanjujućem uspjehu Ozempica, lijeka za dijabetes, koji mnogi koriste za mršavljenje, u Danskoj raste strah da bi zbog sve veće ovisnosti gospodarstva o farmaceutskoj tvrtki Novo Nordisk mogla upasti u takozvanu zamku Nokije. Ne žele da im se ponovi sudbina Finske, koja je skupo platila pad nekadašnjeg diva mobilne telefonije i povukla za sobom cijelo finsko gospodarstvo. Tržišna kapitalizacija farmaceutskog diva od 410 milijardi dolara, sada je veća od prošlogodišnjeg BDP-a Danske od 400 milijardi dolara, navodi Financial Times.

Novo Nordisk spasio je dansko gospodarstvo od recesije i pomogao jačanju krune, zahvaljujući velikoj potražnji za lijekom za pretilost Wegovy i za Ozempicom, lijekom za dijabetes koji slavne osobe uzimaju kako bi izgubile kilograme. Proizvođač lijekova za dijabetes više od desetljeća jedna je od najvećih danskih kompanija. Posljednjih godina profit i prodaja naglo su im porasli, prvo zahvaljujući uspjehu Ozempica, a zatim Wegovyja, koji izravno cilja na pretilost. Ekonomisti su skovali izraz "Novonomics" kako bi opisali izniman utjecaj koji Novo Nordisk ima na zemlju od oko šest milijuna stanovnika. Ta farmaceutska tvrtka sad je najveća europska kompanija prema tržišnoj kapitalizaciji: toliko je narasla da je njihov godišnji party za zaposlene prošlog mjeseca organiziran kao pravi glazbeni festival na četiri pozornice za 10.000 ljudi, prenosi agencija Bloomberg.

image
Sergei Gapon/Afp

Ovisnost je velika: kad se ne bi računale farmaceutske tvrtke, danski BDP bi se u prvoj polovici 2023. smanjio 0,3 posto, umjesto što je narastao 1,7 posto, objavila je državna agencija za statistiku. O jednoj kompaniji ovisi hoće li Danska imati gospodarski rast ili pad, ističe ekonomski analitičar Jens Hjarsbech za Bloomberg. "Danska sada ima ekonomiju u dvije brzine: farmaceutsku industriju - i sve ostalo. Rizik je da mislite kako gospodarstvu ide bolje nego što jest", ističe za FT glavni ekonomist tamošnje centralne banke Thomas Harr.

No, ministar gospodarstva Jakob Ellemann-Jensen negira da je situacija usporediva s onom u Finskoj u vrijeme procvata Nokije. Mnoge tvornice Novo Nordiska su u inozemstvu, tako da bilo kakvo ozbiljno nazadovanje tvrtke ne bi imalo drastičan učinak na domaću zaposlenost, kaže ministar. U Danskoj je oko 40 posto zaposlenika Novo Nordiska: s 3500 zaposlenih lani, broj im je skočio na 21.000, piše FT. Samo u proizvodne pogone u Danskoj lani su uložili 1,4 milijarde dolara. Od ukupno prikupljenog poreza u Danskoj 2020, jedan posto je stiglo od farmaceutskog diva.

image
Sergei Gapon/Afp

Finska je u puno većoj mjeri bila ovisna o Nokiji: nakon iznimnog uspjeha u prvom valu omasovljavanja mobilnih telefona, dobit Nokije padala je od 2000-ih nakon izlaska Appleovog iPhonea. Na svom vrhuncu Nokia je činila 4 posto BDP-a, i u proračun slala četvrtinu finskih prihoda od poreza na dobit. S padom Nokije, finsko gospodarstvo godinama se mučilo da ispliva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 02:46