TEŠKE RIJEČI

'DANGUBA, KOCKAR I AMATER' Osebujni Tsiprasov ministar na udaru bijesnih europskih kolega

 YouTube screenshot

Danguba, kockar i najobičniji amater. Tim su izrazima osebujnog grčkog ministra financija Yanisa Varoufakisa navodno na zatvorenom sastanku u Latviji počastili njegovi kolege iz drugih država članica eurozone.

Kako prenosi Bloomberg, europski ministri su se na Varoufakisa obrušili u trenutku kada je sve izvjesniji novi grčki bankrot, a sve se češće spominje i mogućnost izlaska te financijski devastirane države iz eurozone, što bi moglo izazvati šok na svjetskim tržištima.

Jeroen Dijsselbloem, Nizozemac na čelu moćne Eurogrupe, u Latviji je jedva uspijevao suspregnuti bijes zbog činjenice da Atena nije provela obećane reforme koje su bile uvjet za nastavak financijske pomoći. Sljedeća tranša teška je oko 7 milijardi eura i bez nje će Grčka gotovo sigurno bankrotirati.

'Potrebna je sveobuhvatna i detaljna lista reformi. Svi smo svjesni da vrijeme istječe. Previše je vremena izgubljeno. Odgovornost je najvećim dijelom na grčkim vlastima', rekao je Dijsselbloem.

Varoufakis je uzvratio da je Atena spremna na velike kompromise inzistirajući pritom da je došlo do približavanja grčke i europske strane. No, Dijsselbloem ga je poklopio rekavši kako treba riješiti još niz golemih problema.

Malteški ministar financija Edward Scicluna izjavio je da je na sastanku u Latviji, prema njegovom mišljenju, došlo do totalnog komunikacijskog kraha s Grčkom, a drugi su dužnosnici, kako je izvijestio Bloomberg, grčkog ministra nazvali neodgovornom dangubom, kockarom i amaterom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 06:58