ISTRAGA U TIJEKU

‘Danima se osjećao loše...‘: Novi detalji o smrti poznatog novinara, srušio se tijekom četvrtfinala SP-a i umro

Grant Wahl bio je negativan na covid, a liječnici u Dohi posumnjali su da ima bronhitis pa su mu dali antibiotike

Grant Wahl 

 Mike Lawrie/Afp/Profimedia/Mike Lawrie/afp/profimedia

Iznenadna smrt poznatog američkog sportskog novinara Granta Wahla (48) u Kataru, koji je kolabirao tijekom četvrtfinalne utakmice između Argentine i Nizozemske, šokirala je svijet. Pojavile su se razne glasine, uključujući onu da je ubijen, no istraga je u tijeku. Wahlov agent Tim Scanlan tvrdi da se poznati novinar već danima nije dobro osjećao.

- Nije dobro spavao, pa sam ga pitao je li probao uzeti melatonin ili nešto slično. Rekao je: ‘Samo se želim malo opustiti‘ - ispričao je Scanlan u telefonskom razgovoru za New York Times.

Posljednjih dana Wahl je u svom podcastu "Fútbol with Grant Wahl" otvoreno govorio da se ne osjeća dobro. Kako je intenzivno pratio Svjetsko nogometno prvenstvo, noću je spavao svega pet sati.

- Ono što se više od tjedan dana činilo kao obična prehlada, pretvorilo se u nešto ozbiljnije oko 3. prosinca, kad je SAD igrao protiv Nizozemske. Osjećao sam novu razinu pritiska i nelagode u gornjem dijelu prsnog koša - rekao je Wahl.

Njegov test na koronavirus bio je negativan, a kako su liječnici u Dohi posumnjali da ima bronhitis, dali su mu antibiotike. Činilo se da mu antibiotici pomažu, a konačno je i odspavao 12 sati. U srijedu navečer Wahl je u svome katarskom apartmanu čak organizirao okupljanje kako bi proslavio 48. rođendan.

U trenutku kad se srušio, s Wahlom su na stadionu Lusail Iconic bila dvojica novinara New York Timesa. Oni svjedoče kako je medicinsko osoblje oko 20 minuta pokušalo reanimirati Wahla, a zatim je prevezen u bolnicu. Njegov agent smatra da je Wahl preminuo neposredno nakon dolaska u bolnicu ili na putu do nje.

Vijest o smrti poznatog novinara na Twitteru je potvrdila i njegova supruga, dr. Celine Gounder, infektologinja, zdravstvena novinarka i članica Bidenova savjetodavnog tima za borbu protiv covida-19. Celine Gounder i Grant Wahl bili su u braku od 2001. godine, ali nisu imali djece.

Grant Wahl odrastao je u Missionu u saveznoj državi Kansas, a diplomirao je 1996. godine na Princetonu. Svoju profesionalnu novinarsku karijeru započeo je 1996. godine u poznatom američkom sportskom časopisu Sports Illustrated, gdje je radio gotovo 24 godine. Počeo je izvještavati o nogometu i sveučilišnoj košarci, a zatim se potpuno posvetio praćenju nogometa. Kako je nogomet bio sve popularniji u SAD-u, Wahl je bio sve poznatiji novinar. Pišući za Sports Illustrated, Wahl je Amerikance upoznao s mnogim velikim svjetskim nogometnim zvijezdama, poput Neymara i Davida Beckhama, o kojem je napisao knjigu "The Beckham Experiment". Također je i autor knjige "Masters of Modern Soccer".

Nakon 24 godine rada, Wahlova karijera u Sports Illustratedu neslavno je završila jer ga je izdavač otpustio zbog spora oko smanjenja plaća uzrokovanih pandemijom koronavirusa. No Wahl je brzo krenuo sam, pokrenuvši newsletter putem e-maila, "Fútbol with Grantom Wahlom", koji je privukao tisuće pretplatnika te podcast s Meadowlark Media, sportskom medijskom tvrtkom koju su pokrenuli John Skipper i Dan Le Batard.

Iz Katara je Wahl izvještavao svaki dan, a podcaste je snimao svaki drugi dan. Na početku Svjetskog nogometnog prvenstva privukao je pozornost jer je na utakmici između Walesa i SAD-a nosio majicu duginih boja, u znak podrške LGBTQ zajednici. Kao što je poznato, homoseksualnost je u Kataru kriminalizirana. Wahl je napisao da su ga zaštitari na stadionu Ahmad bin Ali zadržali 25 minuta, govoreći mu da je njegova majica politička i da je mora skinuti. Wahl je to odbio napraviti, a na kraju mu se šef osiguranja ispričao i pustio ga na stadion.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:39