POTRAGA U BORU

Dankina majka otkrila što se točno dogodilo: ‘Okrenula sam se kako bih dala vodu drugom djetetu...‘; HGSS nudi pomoć

Helikopteri i dronovi letjeli su sinoć i pretraživali teren termovizijskim kamerama

Roditelji i nestala Danka Ilić

 Nova.rs/screenshot/facebook/

Danka Ilić (2) nestala je u utorak 26. ožujka oko 13.45 sati u Banjskom Polju kod Bora

Majka tvrdi da je Danka nestala kada se okrenula kako bi drugom djetetu dala vodu

Roditelji Ivana i Miloš su cijeli dan na policiji

Nakon 27 sati pretrage terena policija obustavlja potragu, nastavlja se operativni rad

Djed Milan Ilić ne isključuje mogućnost da je curica oteta

Nadzorne kamere snimile majku i djecu, ali i automobil u vrijeme nestanka


NOVO 21:30 - Marko Rakovac iz HGSS-a je za Dnevnik.hr rekao da je HGSS ponudio svoju pomoć kolegama iz Srbije u potrazi za malenom Dankom.

- Stavili smo im na raspolaganje svoje resurse. Rekli su da za sada nije potrebno, no i dalje smo u stanju pripravnosti i s njima smo u kontaktu, rekao je Rakovac.

Pojasnio je da djeca do tri godine u prvih 48 sati, pa čak i 72 sata, imaju veliku vjerojatnost preživljavanja.

- U 80 posto slučajeva budu neozlijeđena. Najveći je problem što se preplaše i ne odazivaju zbog toga, ali tu najviše pomažu psi tragači. Mala djeca se najčešće brzo pronađu jer je javnost jako senzibilizirana. Potrage krenu naglo, gotovo agresivno. Djeca imaju sklonost ostati uz cestu ili se skloniti u nekakav čvrsti objekt i to završi uspješno, rekao je Rakovac i istaknuo da intenzivna potraga za djetetom mora trajati barem četiri do pet dana.


21:15 Majka nestale djevojčice Ivana Dragomirović dala je izjavu srpskom Telegrafu. U odnosu na prijašnju izjavu u kojoj je opisala trenutak nestanka, dodala je jedan detalj.

- Okrenula sam se kako bih dala vodu drugom djetetu i kada sam pogledala ponovno, više je nije bilo - izjavila je uplašena majka za Telegraf.

Podsjetimo kako je Dankina majka Ivana opisala trenutak nestanka:

- Živimo u Boru. Dovela sam ih (u Banjsko polje) da se malo istrče i prošetaju. Moji su porijeklom odavde i kao dijete sam tu često boravila. Dok sam se okrenula, nije je bilo. Ona još nema dvije godine. Ne govori. Zvala sam je, dozivala, nije mi se odazvala. Tu u blizini ima jedna šumica. Molim Boga da je što prije nađemo.


20:55 Portal Mondo javlja kako policija započinje detaljnu provjeru signala mobitela svih osoba koji su se kretali u blizini mjesta nestanka djevojčice.


20:34 Jasmina Stojadinović, žena iz Banjskog Polja koja je policiji predala snimke nadzornih kamera postavljenih na njezinoj kući, otkrila je za Blic sve detalje snimke koji kruži društvenim mrežama.

- Po povratku s posla, policija me dočekala na vratima i zatražila snimke nadzornih kamera. Rado bih vam pokazala snimku, ali se sadržaj automatski briše nakon 24 sata, rekla je

Potom je detaljno opisala sadržaj videozapisa koji je sada u posjedu policije.

- U 13:10 sati majka je prošla pokraj moje kuće u automobilu zajedno s djecom. Samo pet minuta kasnije, iz suprotnog pravca prošao je automobil Fiat Punto s kragujevačkim registarskim tablicama. Par minuta nakon toga, prošao je i Dankin otac, a zatim i policija - detaljno je iznijela.

Istaknula je i da je čudno što se automobil s kragujevačkim tablicama pojavio u njihovom kraju i to samo par minuta nakon majke.


19:40 Kurir je objavio da policija kontrolira na ulazu u vikend naselje Brestovačka banja svako vozilo.


19:30 Srpske Novosti objavile su fotografiju lokacije na kojoj je posljednji put jučer viđena Danka Ilić (2).

Policija je, naime, na toj lokaciji postavila šator, koji se nalazi u blizini kuće. Pokraj kuće su velika livada i šuma, koja je detaljno ptretražena u zadnjih 27 sati.

Ulaz u dvorište kuće je blokiran.


18:22 Kako doznaje Kurir, dosadašnji rezultati pokazali su policiji novi pravac u kojem bi trebala ići istraga.

- Obustavljena je pretraga terena gdje je djevojčica nestala, ali je intenziviran rad na pronalasku devojčice i neće se odustati dok dijete ne bude pronađeno - kaže izvor Kurira.

Prema saznanjima portala Novosti, majka i otac su i dalje u policiji.


17:42 Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, nakon 27 sati detaljne pretrage terena u potrazi za dvogodišnjom Dankom Ilić u prigradskom naselju Banjsko Polje i Brestovačkoj banji, obustavili su pretragu s obzirom na to da svi dosadašnji rezultati ukazuju da se djevojčica ne nalazi na području površine od oko 10 kvadratnih kilometara.

Policija nastavlja intenzivan operativni rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom djeteta, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena, prenose beogradski mediji.


17:35 Djed nestale djevojčice Danke Ilić (2) kojoj se prije više od 27 sati izgubio svaki trag u prigradskom naselju Banjsko polje u okolini Bora, rekao je za Blic televiziju da mu se "po glavi vrti opcija da je dijete oteto".

- Još se nadam da je živa, ali nevjerojatno je da ju nitko ne može naći od ovoliko ljudi. Samo jedna opcija mi se vrti po glavi, da je oteta. Ali ne mogu to tvrditi. Žandarmerija, dronovi, helikopteri, cijela Srbija je bila ovdje i svi su je tražili. Ljudi su bili udaljeni jedni od drugih jedan metar i i nitko ju ne može naći, rekao je Milan Ilić.

Također, rekao je da ga plaši činjenica da je bugarska granica blizu.

- Do bugarske granice može se stići novim putem za 45 minuta, najviše sat vremena. Nije točno da je potrebno pet sati, kao što je netko rekao jutros na televiziji. Kladovo je već puno dalje, do tamo ima 150 kilometara, ali Bugarska je jako blizu.


17:26 Detektiv Mile Novaković, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije, izjavio je za Blic da činjenica da policija ispituje svaki korak članova obitelji, pa i majke i oca, ne znači da su oni za bilo što krivi.

- Potraga traje od jučer, a kada rezultata nema onda se mora proširiti istraga. Istražuje se najbliže okruženje. Obično se ide prvo na poligrafsko ispitivanje. Razlog ne mora biti sumnja u roditelje ili nekog od članova obitelji, ali takve mjere se moraju poduzeti jer dijete nije pronađeno u pretrazi terena - rekao je Novaković.

- Njihovi privatni kontakti mogu pomoći istrazi da se, primjerice, otkrije uloga neke treće osobe u koju sada nitko ne sumnja. To se radi kako bi se našao trag koji može pomoći u pronalasku djeteta. Posebno će se obratiti pažnja na poznanstva koja članovi obitelji imaju u Srbiji i inozemstvu, istražit će se putovanja... Mora se ići u u sitne detalje, jer se pokušava otkriti vodi li istraga u drugom smjeru - rekao je Novaković.


16:35 Postoji navodno i snimka s nadzornih kamera koja je snimila djevojčicu i njezinu majku prije nestanka, a za Mondo je dala izjavu vlasnica kuće koja je kameru ugradila prije mjesec dana.

Kamera se nalazi u dvorištu kuće Jasmine S. iz Banjskog Polja, a snimku je pregledala policija.

- Ugradila sam kameru prije oko mjesec dana samo zbog sigurnosti jer se bavim turizmom, inače je ovo naselje mirno i sigurno. Živim ovdje 30 godina i nikad se ništa loše nije dogodilo. Sad je ispalo da je dobro što sam ugradila kameru ako snimka može pomoći u istrazi. Na snimci se vidi da je majka s djecom prošla ulicom. Desetak minuta kasnije došao je i otac. Desetak minuta kasnije stigla je i policijska patrola. Nadam se da će uskoro pronaći djevojčicu, kazala je sugovornica portala Mondo.

Izjavila je da ne želi ništa više reći kako ne bi utjecala na istragu.


16:32 U potragu za dvogodišnjom djevojčicom Dankom Ilić priključili su se forenzičari i pripadnici beogradske Kriminalističke policije.

Na terenu su i pripadnici policije, žandarmerije, vatrogasci i pripadnici Gorske službe spasavanja, a njima pomažu i organizirane skupine mještana.


16:30 Policija neumorno pregledava svaki objekt u potrazi za nestalom djevojčicom.

Na društvenim mrežama se pojavila snimka sa sigurnosne kamere kuće koja se navodno nalazi u blizini mjesta nestanke Danke Ilić (2).

Na videozapisu se vidi automobil koji žurno prolazi navodno oko 13.47 sati. Djevojčica je nestala neposredno prije toga, oko 13.45 sati, prema navodima njezine majke.

Zasad nije poznato ima li vozač automobila nekih informacija o nestanku curice.

Kuća ispred koje je snimljen automobil nalazi se stotinjak metara od lokaciji na kojoj je zadnji put viđena Danka Ilić, pišu mediji u Srbiji.


Otac djevojčice, kako javljaju srpski mediji, podvrgnut poligrafskom ispitivanju. Ranije su objavili i da su roditelji dali iskaz na policiji.

Blic javlja i da majka djevojčice Ivana Ilić trudna. Majci je policija, doznaje Blic, uzela mobitel i poslala ga na veštačenje.

- Policija provjerava privatni život i kontakte članova obitelji nestale Danke Ilić. Ne isključuju nijednu mogućnost dok se sve detaljno ne ispita, za Blic je rekao izvor.

Policija je uzela i snimke s kamera kako bi se utvrdilo tko je u kojem trenutku prolazio pokraj kuće obitelji Ilić u kojoj ne žive, već dolaze povremeno.

Susjed: Danka je jedva hodala

Prema riječima susjeda, bilo je vidljivo da su roditelji voljeli Danku, a jedan od mještana sumnja da je djevojčica mogla sama pobjeći i otići tako daleko, s obzirom na to da je još jedva hodala.

image

Potraga za nestalom djevojčicom Dankom Ilić (2)

Cropix/Cropix
image

Potraga za nestalom djevojčicom Dankom Ilić (2)

Cropix/Cropix

- Dankina mama, Ivana, je odavde. Dankinog oca ne znam. Ivana je odavde, tu joj je otac, a majka je mrtva. Mala Danka je jako slatka. Oni su ovdje proslavljali rođendane. Kad su bili ovdje 14. siječnja, Danka se i dalje slabo kretala jer je mala, bila je u kolicima. Dječak je živahan. Kad su bili posljednji put bili su divni, veseli...", rekla je susjeda obitelji Ivane Ilić.

Ona smatra da je nemoguće da dvogodišnje dijete samo završi osam kilometara od mjesta gdje je nestalo. Prema njezinim riječima, Danka 14. siječnja nije mogla hodati, a nezamislivo joj je da bi sada mogla sama pobjeći. Boji se da se možda poskliznula i negdje pala.

- Tko zna što se dogodilo, ali mislim da nitko nije kriv. Moje mišljenje je da Danka ne može otići 8 kilometara od majke, s obzirom na to da još nije dobro hodala. Moja majka živi u Banjskom Polju, sinoć je bila policija, stvarno ne znam...Priča se da je dijete prodano, oteto, nema šanse. Roditelji su požrtvovni. Mislim da se nešto drugo dogodilo, da nitko nije primijetio,mislim da su otišli u krivom smjeru. Ili je negdje pala ili se nešto drugo dogodilo. Kroz njihovo dvoriste ide voda iz jezera koja ide u rudnik, ne daj Bože da je tamo. Ivana je čuvala dijete”, priča susjeda za Telegraf.

image

Potraga za nestalom djevojčicom Dankom Ilić (2)

Cropix/Cropix
image

Potraga za nestalom djevojčicom Dankom Ilić (2)

Cropix/Cropix

Ipak, dodaje da su Ivanini roditelji bili malo “zatvoreni”. Kaže da sa susjedima nikad nisu razgovarali, ali su bili složni kao obitelj.

- Njeni roditelji su zatvoreni, ni s kim u selu nisu pričali. Čak je i onaj pradjed na zadnjem ručku bio samo oko Danke, uspavljivao je. Čudni su i zatvoreni, ne surađuju ni s kim, ali kao obitelj su dobri jedni prema drugima. Ivana ima brata Stefana, otkako su djeca rođena, svi zajedno slave rođendane ovdje", zaključuje susjeda.

Djed: Danki svatko može prići...

Djed dvogodišnje djevojčice Danke, koja je nestala jučer u 13 sati iz dvorišta obiteljske kuće u selu Banjsko polje kod Bora, oglasio se o nestanku svoje unuke. Govorio je o potrazi i djevojčicu nazvao svojom mezimicom i djedovim zlatom.

- Još uvijek ništa ne znamo. Rekli su mi da sjedim u autu i čekam, ne mogu se približiti kući. Stalno gledam televiziju i čitam vijesti, čekam kao i svi dok policija radi svoj posao. Nadam se da će je što prije pronaći i da će sve biti dobro, rekao je Dankin djed Milan Ilić.

image

Potraga za nestalom djevojčicom Dankom Ilić (2)

Cropix/Cropix

Osvrnuo se i na trenutak kad je saznao da mu je unuka nestala.

- Supruga mog sina bila je s djecom u vrtu svoga oca koji me i nazvao. Sad se borimo kako možemo. Danka je zlatno dijete, mirno, šutljivo, dobro dijete koje može svakome prići, rekao je djed.

Ranije se na društvenim mrežama potresnom objavom oglasio i otac djevojčice.

"Zlato tatino, naći će te tata! Svijete moj mali!", napisao je.

Mještanin: ‘Vidio sam djevojčicu, ne znam je li to ona‘

Mještanin Dragan Dojčinović ispričao je kako je jučer uočio nepoznatu djevojčicu na ulici, ali nije siguran da se radilo o nestaloj djevojčici.

image

Potraga za nestalom djevojčicom Dankom Ilić (2)

Cropix/Cropix

"U nekom momentu kad sam se kretao ovdje ulicom vidio sam dijete, djevojčicu. Poslije sam skrenuo i nastavio ulicom dalje. Ja živim oko 50 metara odavde. Dijete sam vidio, a kada sam se vratio nije ga bilo. To je bilo negdje oko 15 do 2. Kad sam se vratio bilo je prazno", ispričao je za Telegraf.

Susjedi: ‘Postoji mogućnost da ju je netko pokupio‘

Prvi susjedi obitelji Ilić dali su izjavu za Blic u kojoj kažu da je Banjsko polje mirno naselje, i ovako nešto se dogodilo prvi put.

Trajkovići su izjavili da se jezero koje se spominje kao veliki potencijalni problem nalazi daleko, da ima virova, ali da je sve pregledano i da je šuma u potrazi za Dankom pretražena 15 puta.

- Postoji samo mogućnost da je netko naišao i pokupio dijete. Ovo je, inače, mirno nasilje. Jedna dlaka nije pala nikome do sada, a kamoli djetetu. Nadamo se da će završiti najboljim ishodom, rekao je Trajković, prvi susjed obitelji nestale Danke.

Kaže da šuma nije gusta i da je "posječena".

image
Cropix/Cropix
image
Cropix/Cropix
image
Cropix/Cropix

- Ono što je bilo za drva, to je posječeno. Ostalo je sitno i tanko. Oni su mi prvi susjedi, doduše, ne družimo se, ali oca Dankinog znam od malena, odrastao je s nama, kazao je on za Tanjug.

I njegova supruga kaže da je Banjsko polje relativno mirno naselje. Dodaje i da je čula kako je netko rekao da je Danka Ilić bila ispred njenih vrata, ali da je ona nije vidjela.

- Poslije ovoga ne znam što reći. Da dijete ispari... Ne znam što da kažem. Netko od susjeda je rekao da je ona bila ispred mojih vrata, sama, ali ja ne znam što da kažem. Naselje je jako mirno i sve ovo je žalosno. Ne daj Bože nikome da se dogodi, dođe mi da umrem. Nadam se da će ishod biti sretan, rekla je ona.

‘Kad sam se okrenula, nje nije bilo‘

Kako je majka djevojčice objasnila za Blic na početku potrage, ona je bila s njom u Banjskom polju kada je malena nestala, a u tom trenutku je na sebi imala ljubičaste hlače i maslinastozelenu jaknu.

- Odaziva se na ime, ali još je mala, još ne govori. Ljudi su javili da je viđena u blizini neke zgrade, ali nje nije bilo - ispričala je očajna majka za Blic.

U Boru i okolini stotine ljudi neprestano je dozivalo dvogodišnju Danku, koja je nestala dok se igrala s majkom i jednogodišnjim bratom u Banjskom polju. Majka je nakon ovog strašnog događaja bila izvan sebe.

- Kad sam se okrenula, nije je bilo. Još nema dvije godine, u svibnju će napuniti dvije. Ne govori još. Zvala sam je, zvala, nije mi odgovorila. U blizini je šuma. Molim Boga da je što prije nađemo - očajna je Ivana ispričala za Novosti.

Potraga traje već 24 sata

Potraga za nestalom dvogodišnjakinjom ušla je u 24. sat. Na mjestu nestanka je velik broj policije, psi tragači i građani koji samoinicijativno pretražuju šume i sve oko njih.

Tijekom cijele noći trajala je potraga za Dankom, temperatura u Boru i okolici pala je na svega 6 stupnjeva Celzijevih te je padala kiša. Pripadnici Gorske službe spašavanja objasnili su da su to u normalnim okolnostima dobri uvjeti za potragu, ali isto tako da je bitna svaka minuta jer se radi o dvogodišnjoj djevojčici.

Helikopteri i dronovi letjeli su sinoć i pretraživali teren termovizijskim kamerama. Djevojčica je na sebi imala ljubičaste hlače i maslinasto zelenu jaknu te vezanu kosu u trenutku nestanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 12:26