StoryEditor
OBJAVILA PREMIJERKA

DANSKA 15. LIPNJA OTVARA GRANICE ZA NIJEMCE, NORVEŽANE I ISLANĐANE Krajem ljeta planira se otvaranje za zemlje u Schengenu i Veliku Britaniju

Dansko-njemačka granica
 MORRIS MAC MATZEN / AFP

Danska je objavila u petak da će 15. lipnja otvoriti svoje granice za državljane Njemačke, Norveške i Islanda, a mogućnost ulaska na svoj teritorij državljanima drugih zemalja EU i Ujedinjenog Kraljevstva odgodila je dao kraja ljeta.

"Računamo na otvaranje drugim zemljama iz Schengenskog prostora i Velike Britanije krajem ljeta", rekla je danska premijerka Mette Frederiksen na konferenciji za novinare.

Za ulazak u Dansku, njemački, islandski i norveški turisti će morati pokazati potvrdu smještaja, hotelsku ili rezervaciju za kamp za najmanje šest uzastopnih noći.

U Kopenhagenu će noćenje za turiste biti zabranjeno, ali će ga moći posjetiti tijekom dana.

Ministar pravosuđa Nick Hakkerup je rekao da je ta mjera donesena kako bi se sačuvao nizak stupanj intenziteta širenja virusa.

Na ulasku u Dansku turistima će biti ponuđeno testiranje.

Tijekom 2019. godine oko 60 posto stranih posjetitelja toj zemlji su bili Nijemci i osam posto Norvežani koji imaju vikendice u Danskoj.

Za sada danska granica ostaje zatvorena s Finskom i Švedskom, s kojima će biti sklopljen sporazum prije nego s ostalim europskim zemljama.

Od 15. lipnja Danci će moći putovati u Norvešku, Island i Njemačku, dok im se ne savjetuju putovanja u druge zemlje ako nisu neophodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 11:32