RAT U UKRAJINI

Danska i Italija protjerale ruske diplomate: ‘Špijunaža našem tlu je neprihvatljiva!‘

Danska je odluku donijela nakon što je nekoliko drugih zemalja Europske unije uključujući Francusku i Njemačku

Rusko veleposlanstvo u Kopenhagenu

 Thomas Sjoerup/AFP

Danska i Italija objavile su u utorak da protjeruju određen broj ruskih diplomata, nakon izvješća o masakru u Buči kod Kijeva otkrivenog tijekom vikenda.

Danska je rekla da će protjerati 15 ruskih diplomata, u skladu s koracima koje su poduzele druge zemlje Europske unije, nakon izvješća o pronađenim masovnim grobnicama i ubojstvima civila u ukrajinskom gradu Buča.

"Ovo je još jedan primjer brutalnosti, okrutnosti i ratnih zločina, koji su se očigledno dogodili u Buči", rekao je danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod tijekom brifinga za medije.

Danska je odluku donijela nakon što je nekoliko drugih zemalja Europske unije uključujući Francusku i Njemačku u ponedjeljak reklo da će izbaciti ruske diplomate.

Moskva, koja tvrdi da su snimke smaknutih civila u Buči lažni proizvodi ukrajinske i zapadne propagande usmjereni ka diskreditiranju Rusije, rekla je da će uzvratiti na protjerivanje, prenose RIA Novosti.

Danski ministar vanjskih poslova rekao je da ne želi prekinuti diplomatske veze s Moskvom i da ruski veleposlanik i ostatak veleposlanstva neće biti protjerani.

Danska sigurnosna i obavještajna služba rekla je u izvješću ranije ove godine da je u ruskom veleposlanstvu radilo nekoliko obavještajnih dužnosnika koji su bili uključeni u špijunažu.

"Želimo poslati jasan znak Rusiji da je špijunaža na danskom tlu neprihvatljiva", rekao je Kofod.

Italija je protjerala 30 ruskih diplomata zbog sigurnosnih razloga, rekao je u utorak ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio, a Rusija planira odgovoriti, prema TASS-u.

Italija je u utorak pozvala ruskog veleposlanika u ministarstvo vanjskih poslova kako bi mu rekla da će protjerati diplomate.

"Mjera je poduzeta u sporazumu s Europskom unijom i atlantskim partnerima i nužna je iz razloga povezanih s našom nacionalnom sigurnošću i u kontekstu trenutne krize koja je uzrokovana neopravdanom agresijom protiv Ukrajine od strane Ruske federacije", priopćio je Di Maio.

Rusija će primjereno odgovoriti, novinska agencija TASS prenijela je riječi glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marije Zaharove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2022 20:44