KRUNIDBA U PALAČI

Danska ima novog monarha, ali i prvu kraljicu koja nije ‘plave krvi‘: Svijet obilazi dirljiva snimka njegove majke...

Najstariji sin Frederik naslijedio je majku kao kralj Frederik X. dok je njegov sin, princ Christian, postao novi danski prijestolonasljednik.

 Frederik X i kraljica Mary

 Ppe/Sipa Press/Profimedia/

Novi danski kralj Frederik X. izrazio je u nedjelju nadu da će biti kralj koji će ujedinjavati, obraćajući se okupljenom mnoštvu s balkona pačale Christiansborg u Kopenhagenu, pošto je preuzeo tron nakon abdikacije njegove majke Margarete II.

Danska kraljica Margareta II. abdicirala je u nedjelju na 52. obljetnicu stupanja na tron.

Njezin najstariji sin Frederik naslijedio je majku kao kralj Frederik X. dok je njegov sin, princ Christian, postao novi danski prijestolonasljednik.

“Danas je nedjelja, 14. siječnja 2024. Njezino veličanstvo kraljica Margareta II. je abdicirala .... Živjelo njegovo veličanstvo kralj Frederik X.”, izjavila je premijerka Mette Frederiksen na balkonu palače Christiansborg, pred oko 100.000 ljudi.

Novom kralju u vojnoj odori i njegovoj obitelji dugo se pljeskalo.

“Moja je majka uspjela postati jedno sa svojim kraljevstvom kao malo tko (...) Nadam se da ću postati kralj koji će ujedinjavati u budućnosti,” rekao je Frederik X. “To je odgovornost koju preuzimam s poštovanjem, ponosom i puno radosti.”

Prije nego je otišao s balkona, novi monarh zagrlio je suprugu, kraljicu Mary.

Odvjetnica australskog podrijetla, Mary je prva kraljica u toj državi koja ne potječe iz kraljevske obitelji.

Oko sat vremena prije nego je Frederik proglašen novim kraljem, njegova majka Margareta II. potpisala je u nazočnosti vlade akt o abdikaciji, prvi u 900 godina tog skandinavskog kraljevstva.

Snimke s tog događaja emitirane na televiziji prikazuju Margaretu vrlo dirnutu kako potpisuje dokument prije nego što ustane i pokaže Frederiku, s njezine desne strane, da sjedne u njezin stolac na kraju stola.

Njezin auto napustio je palaču Christiansborg uz klicanje mnoštva, od kojih su mnogi imali danske zastave i glave prekrivene papirnatom ili plastičnom krunom.

Neki u skijaškoj odjeći, drugi umotani u danske zastave, znatiželjnici su došli iz cijele zemlje kako bi vidjeli kraljevsku obitelj, a neki su stigli i više od pet sati ranije.

Margareta II. najavila je abdikaciju u govoru na Silverstrovo i šokirala naciju.

Kraljica je izjavila da je teška operacija leđa kojoj je bila podvrgnuta u veljači 2023. „dala povoda razmišljanjima“ o odlasku.

Danas je danska kraljevska obitelj među najpopularnijima u svijetu, a uživa i podršku više od 80 posto Danaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 17:48