‘DA SE NE GOMILA‘

Danska nakon obustavljanja cijepljenja AstraZenecom, razmatra podjelu cjepiva siromašnim zemljama

Svjetska zdravstvena organizacija i dalje preporučuje uporabu tog cjepiva navodeći da koristi cjepiva premašuju rizike
 Amir Makar/AFP

Danska razmatra podjelu cjepiva AstraZenece siromašnijim zemljama nakon što je obustavila uporabu tog cjepiva u zemlji zbog zabrinutosti oko stvaranja rijetkih krvnih ugrušaka, objavio je u četvrtak direktor WHO-a za Europu.

Danska je ovaj tjedan postala prva zemlja koja je obustavila uporabu cjepiva AstraZenece, dok europski dužnosnici nastavljaju analizirati desetke izvještaja o vrlo rijetkim krvnim ugrušcima u kombinaciji s niskim trombocitima koji su se pojavili u zemljama Unije, kao i u Velikoj Britaniji.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koji zajedno s britanskim i europskim medicinskim agencijama i dalje preporučuje uporabu tog cjepiva navodeći da koristi cjepiva premašuju rizike, također pritišće zemlje da ne gomilaju cjepiva ako ih ne koriste.

Lavovski udio cjepiva dosad je odlazio u bogatije zemlje.

"Jučer sam razgovarao sa Sorenom Brostromom, ravnateljem danskog zdravstvenog tijela i shvatio sam da je dansko ministarstvo vanjskih poslova spremno ili već razmatra opcije za dijeljenje cjepiva AstraZenece siromašnijim zemljama", rekao je novinarima direktor WHO-a za Europu Hans Kluge.

Dužnosnici WHO-a nisu kritizirali prestanak cijepljenja AstraZenecom u Danskoj i rekli da bi svaka nacija trebala biti fleksibilna u donošenju odluka o svojim programima cijepljenja na temelju stopa procijepljenosti, zaraze i hospitalizacija.

Brostrom je rekao da je Danska daleko dogurala s cijepljenjem starije populacije koja je u najvećem riziku od teškog oblika covida-19, dok su mlađe dobne skupine izložene manjem riziku od komplikacija bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. veljača 2023 08:24