SOFISTICIRANI UDAR

Danska narodna banka bila je izložena napadu u globalnoj hakerskoj operaciji SolarWinds

Hakeri su otvoren pristup Danskoj centralnoj banci imali gotovo sedam mjeseci. Banka kaže da napad ‘nije imao stvarne posljedice‘
 Thomas Lekfeldt/Scanpix Denmark/AFP

Danska narodna banka bila je prošle godine izložena napadu u globalnoj hakerskoj operaciji SolarWinds te je ostavila "stražnja vrata" svoje mreže otvorenima sedam mjeseci, objavio je u utorak medij za IT teme Version2, pozivajući se na dokumente povezane sa slučajem.

Hakeri, koje SAD optužuje za suradnju s ruskim tajnim službama, bili su neuobičajeno sofisticirani te su modificirali kod u softveru za održavanje mreže SolarWindsa koji je skinulo čak 18 tisuća korisnika SolarWindsa širom zemlje.

Hakeri su potom mogli koristiti SolarWinds kako bi ušli u mrežu određene institucije i omogućili kasniji kontinuirani pristup.

Tako su imali otvoren pristup Danskoj centralnoj banci gotovo sedam mjeseci, dok to nije otkrila američka tvrtka za sigurnost Fire Eye, navodi Version2, pozivajući se na razne dokumente, pa tako i mailove SolarWindsa, koje su dobili sukladno pravu na pristup informacijama.

Centralna banka, koja upravlja transakcijama od nekoliko milijardi dolara svakoga dana, odgovorila je mailom Reutersu kako "nema znakova da je napad imao ikakve stvarne posljedice".

"Napad na SolarWinds također je pogodio financijsku infrastrukturu u Danskoj. Relevantni sustavi su očuvani i analizirani čim se doznalo za proboj SolarWinds Oriona", dodaje se.

Ruska vlada odbacuje umiješanost u napad na SolarWinds, kojim su bile pogođene kompanije i institucije širom svijeta, uključujući devet američkih saveznih agencija.

Predsjednik Microsofta koji je opisao napad kao "najveći i najsofisticiraniji koji je svijet ikada vidio", kazao je prošloga tjedna da je otkriven novi proboj u sklopu istrage o hakerima SolarWindsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:21