‘JAČANJE AGRESIJE‘

Danska premijerka oporavlja se od napada u centru Kopenhagena: ‘Nisam još sasvim svoja‘

Napad se dogodio samo tri tjedna nakon što je slovački premijer Robert Fico teško ozlijeđen u pokušaju ubojstva

Mette Frederiksen

 Mads Claus Rasmussen/Afp

Danska premijerka Mette Frederiksen rekla je u utorak da se još oporavlja fizički i mentalno od napada u središtu Kopenhagena prošli tjedan te je upozorila na jačanje agresije u javnosti.

image

Mette Frederiksen

Mads Claus Rasmussen/Afp

Poljak u dobi od 39 godina priveden je zbog tog napada u kojem je Frederiksen zadobila lakšu ozljedu vrata. Bio je pod utjecajem alkohola i droga i ništa ne upućuje da je imao politički motiv, objavile su danske vlasti.

"Nisam još sasvim svoja", rekla je Frederiksen u intervjuu za televizijsku kuću DR. "Vodim brigu o svojem poslu premijerke i uvijek ću voditi. Mogla sam to činiti i tijekom vikenda, ali ne na isti način kao obično."

image

Mette Frederiksen

Mads Claus Rasmussen/Afp

Napad se dogodio samo tri tjedna nakon što je slovački premijer Robert Fico teško ozlijeđen u pokušaju ubojstva.

Frederiksen je rekla da je zadnjih godina primijetila promjenu u javnosti. "Već se dugo prijeti, jako grubo govori na društvenim mrežama, i to postaje sve gore, posebno nakon rata na Bliskom istoku, puno se viče u javnosti, ljudi se ponašaju jako, jako agresivno", rekla je.

"Ponosili smo se što smo zemlja gdje premijerka ide na posao biciklom", rekla je. "Ali dogodila se promjena. Uvijek sam bila dostupna, ali ulična scena se promijenila i postoje mjesta na koja više ne možemo ići, barem neki od nas političara", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 16:36