SUPROTNO PRAVILIMA

Danska premijerka se ispričala nakon što je snimljena bez maske u trgovini: ‘Žao mi je...‘

Videosnimku koju je sredinom dana objavio danski dnevni list Ekstra Bladet, snimio je u petak prolaznik

Mette Frederiksen

 Philip Davali/Ritzau Scanpix/AFP)/Denmark OUT

Danska premijerka se u subotu ispirčala nakon što je snimljena bez maske u trgovini, suprotno novim pravilima u svrhu suzbijanja širenja covida-19 uoči teškog tjedna kada izlazi pred parlamentarno istražno povjerenstvo.

Videosnimku koju je sredinom dana objavio danski dnevni list Ekstra Bladet, snimio je u petak prolaznik kroz izlog trgovine odjećom u središtu Kopenhagena, četiri dana nakon što je ponovo uvedena obveza nošenja maski na javnim mjestima i u javnom prijevozu.

"Radi se o previdu, nakon novih pravila koja su stupila na snagu. Shvatila sam to kad me građanin snimao", brzo je reagirala Mette Frederiksen na društvenim mrežama.

"Znam da se to može dogoditi svakome. Žao mi je i još jednom vam želim zahvaliti na svemu što zajedno radimo u obuzdavanju epidemije", nastavila je šefica socijaldemokratske vlade.

Incident se zbio u nezgodan čas za premijerku koju će u četvrtak saslušati parlamentarno povjerenstvo, koje razmata njezinu odluku o klanju više od 15 milijuna uzgojenih nerčeva kako bi se izbjegla opasnost mutacije virusa odgovornog za covid-19.

Ta je odluka hitno donesena u studenome 2020. , a kasnije je utvrđeno da nije imala pravni temelj, pa je ostavku dao ministar poljoprivrede, a Frederiksen se ispričala uzgajivačima,

Povjerenstvo sada istražuje je li premijerka tada znala da ta odluka nije bila zakonski utemeljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2022 13:28