KORONAVIRUS

Danska proširuje mjere zbog virusa: ‘Potisnite želju da se družite s velikim brojem ljudi‘

Sada je gotovo 60 posto Danaca obuhvaćeno restrikcijama koje ostaju na snazi do 3. siječnja
Ilustracija
 Emil Helms/AFP

Mjera djelomičnog zatvaranja na snazi u 38 danskih općina, među kojima u trima najvećim gradovima u zemlji, proširit će se na još tridesetak općina zbog porasta broja novozaraženih, priopćilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva.

Sada je gotovo 60 posto Danaca obuhvaćeno restrikcijama koje ostaju na snazi do 3. siječnja (zatvaranje srednjih škola, barova restorana i kulturnih ustanova), a dosad ih je bilo nešto manje od polovine.

Zdravstvene vlasti su prijavile dosad najveći broj zaraženih, 3132, u protekla 24 sata u toj monarhiji s 5,8 milijuna stanovnika, gdje je sada više od 100.000 slučajeva, rekao je Magnus Heunicke na tiskovnoj konferenciji, istaknuvši ipak da je epidemija u Danskoj "pod nadzorom".

"Ostanite kod kuće! Potisnite želju da zovete goste i da se družite s velikim brojem ljudi", pozvala je pak premijerka Mette Frederiksen nakon dolaska u Bruxelles na europski sastanak na vrhu.

Zeland (otok na kojemu je Kopenhagen) i središnji Jutland, na zapadu, bit će od petka u 16 sati obuhvaćeni mjerama koje su objavljene u ponedjeljak a već vrijede za Kopenhagen i okolicu te za Aarhus i Odense.

Ove mjere dolaze nakon prvog niza nacionalnih restrikcija uvedenih krajem listopada, kada je počeo drugi val što pogađa Europu, a na snazi su sve do 28. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:02