RASTE BROJ ZARAŽENIH

Danska ublažava mjere i nudi četvrtu dozu cjepiva: ‘Sad otvaramo novo poglavlje‘

Što je zaraza raširenija u društvu, veći je rizik da će ona stići do naših najranjivijih, izjavio je ministar zdravstva Magnus Heunicke
 Claus Bech/Ritzau Scanpix/AFP

Danska će ponuditi četvrtu dozu cjepiva najranjivijim građanima, objavio je u srijedu ministar zdravstva dok se zemlja suočava s rastom broja novozaraženih, ali i ublažava restriktivne mjere.

Ovaj potez događa se u tjednu kad su danski zastupnici odlučili ublažiti postojeće restriktivne mjere, što uključuje otvaranje kina, muzeja, koncertnih dvorana i botaničkih vrtova.

- Što je zaraza raširenija u društvu, veći je rizik da će ona stići do naših najranjivijih - izjavio je ministar Magnus Heunicke.

- Sad otvaramo novo poglavlje, prvenstveno odlukom o četvrtoj dozi cjepiva za najranjivije skupine - dodao je.

Europska agencija za lijekove izrazila je sumnju oko potrebe za četvrtom dozom, kazavši da ne postoje dokazi o koristi tog pristupa, piše Reuters.

Četvrtu dozu razmatra i Mađarska, a Izrael i Čile već su je počeli davati.

Dnevno je u Danskoj oko 20 tisuća novih slučajeva zaraze, no broj umrlih i hospitaliziranih i dalje je na razini daleko manjoj nego prije godinu dana te se kreće u nekoliko desetaka.

- U boljem smo položaju nego što smo očekivali i strahovali - rekao je Soren Brostrom, čelnik Danske zdravstvene agencije.

- Sad sa značajno više sigurnosti možemo reći da ova nova varijanta virusa, trenutno predominantna, uzrokuje manje bolesti - naglasio je.

U Danskoj je dvije doze cjepiva primilo četiri od pet građana, a tri doze nešto više od polovice ukupne populacije. Četvrta doza bit će dostupna krajem ovoga tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:30