OD 134 DO 1300 EURA

DANSKA ZABRANILA NOŠENJE BURKE I NIKABA 'Svatko tko nosi odjeću koja mu skriva lice morat će platiti novčanu kaznu!'

 CROPIX

Danski parlament je u četvrtak prihvatio zakon kojim se zabranjuje nošenje islamskog vela koji pokriva lice (burke i nikaba) u javnosti, nakon donošenja sličnih zakona u Francuskoj i u Belgiji.

"Svatko tko na javnom mjestu nosi odjeću koja mu skriva lice morat će platiti novčanu kaznu", navodi se u tekstu za koji je glasalo 75 zastupnika a 30 je bilo protiv.

Za nacrt zakona koji je predložila vlada desnog centra glasale su i dvije glavne političke snage u parlamentu: socijaldemokrati i Danska narodna stranka (populisti i zagovornici strože politike useljavanja).

Od 1. kolovoza, kada novi zakon stupa na snagu, prekršitelji će biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu 134 eura. U slučaju ponavljanja prekršaja, kazna se može popeti na 1.300 eura.

Nošenje islamskog vela koji pokriva čitavo tijelo i lice zabranjeno je ili je ograničeno u više europskih zemalja.

Francuska je prva europska zemlja koja je muslimankama zabranila pokrivanje u javnosti. Zakon je u primjeni od travnja 2011.

U srpnju 2017. Europski sud za ljudska prava potvrdio je zabranu nošenje islamskog vela u javnosti u Belgiji. U Austriji je pokrivanje zabranjeno od listopada iste godine.

Njemački zastupnici su 27. travnja 2017. donijeli zakon o djelomičnoj zabrani pokrivanja u nekim prigodama, po kojemu djelatnice javnih službi moraju na poslu imati otkriveno lice, a osobe kojima je lice pokriveno moraju ga otkriti kod provjere identiteta. Bundesrat, gornji dom parlamenta, prihvatio je tekst 12. svibnja.

U izvješću iz 2010. procjenjuje se da do 200 žena u Danskoj, koja broji 5,7 milijuna stanovnika, nosi veo koji pokriva lice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2021 15:32