VISOKE NAPETOSTI

Danski obavještajci zabrinuti zbog povećane špijunske aktivnosti: ‘Prijetnja dolazi od Rusije, Kine i Irana‘

"Kina čini velike napore u smislu prijenosa tehnologije i znanja", pojašnjava za list Politiken čelnik obavještajne službe

Danska policija/Ilustracija

 HENNING BAGGER/SCANPIX DENMARK/AFP

Danske obavještajne službe zabrinute su zbog povećanja špijunskih aktivnosti na tlu te skandinavske države, proizlazi iz izvješća objavljenog u četvrtak, u trenutku kada je šef vojne obavještajne službe u pritvoru pod optužbom za curenje povjerljivih dokumenata.

"Određen broj stranih zemalja provodi aktivno obavještajne aktivnosti protiv Danske a prijetnje špijunažom povećale su se posljednjih godina", priopćile su danske obvještajne službe.

Ta prijetnja koja obuhvaća špijunažu, uznemiravanje, pokušaje ilegalnog stjecanja proizvoda, tehnologija i znanja te, u iznimnim slučajevima, pokušaje atentata, proteže se i na danske autonomne teritorije, Farske otoke i Grenland, posebno zbog interesa za Arktik.

Po izvješću, prijetnja dolazi prije svega od Rusije, Kine i Irana.

"Kina čini velike napore u smislu prijenosa tehnologije i znanja", pojašnjava za list Politiken čelnik obavještajne službe Anders Henriksen. Po njemu, latentna je prijetnja i u vidu studentskih razmjena.

Danska televizija izvijestila je u ponedjeljak da je šefu danske vojne obavještajne službe, Larsu Findsenu, određen pritvor zbog umiješanosti u slučaj koji uključuje curenje "visoko povjerljivih" informacija.

Četiri sadašnja i bivša djelatnika dviju danskih obavještajnih službi uhićena su u prosincu zbog curenja visoko povjerljivih informacija. Findsen je jedini koji ostaje u pritvoru dok traje istraga.

Slučaj, o kojem su vlasti objavile vrlo malo informacija, vodi se iza zatvorenih vrata, što znači da točne optužbe i priroda informacija koje su procurile nisu objavljeni.

Prema televiziji, slučaj se vrti oko curenja povjerljivih informacija danskim medijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:20