ČUDNOVATI MILIJARDER

‘Dao sam Trumpu stotine tisuća dolara, a on meni tajne o nuklearnoj podmornici. Znate, ja vam imam jednu supermoć...‘

Jedan od najbogatijih Australaca, koji je izdašnim donacijama ušao u najuži krug Donalda Trumpa za njegova predsjedničkog mandata, sve je tajne sad odao saveznim istražiteljima

Anthony Pratt

 Dimitrios Kambouris/Getty Imag/Dimitrios Kambouris/getty Images

Do 2016. australski poslovni mogul Anthony Pratt i neočekivani pobjednik američkih predsjedničkih izbora Donald Trump bili su samo usputni poznanici. Međutim, od 2016. do 2020. njihov odnos postaje toliko prisan da je došao u fokus zasebne istrage, kako američkih i australskih medija, tako i federalnih istražitelja koji vode slučaj koji se odnosi na skladištenje povjerljivih dokumenata u kupaonici kompleksa Mar-a-Lago.

Naime, Pratt je u razgovoru s nekolicinom agenata izjavio kako mu je bivši američki predsjednik još 2019. tijekom njihova redovitoga druženja dao uvid u povjerljive podatke o američkoj nuklearnoj podmornici, zbog čega postoji sumnja da je kompromitirao nacionalnu sigurnost SAD-a.

U snimci ispitivanja, u koju su uvid dobile redakcije The New York Timesa i programa 60 Minutes, Pratt tvrdi da je 2016., nakon Trumpove izborne pobjede, za članarinu u Mar-a-Lago kompleksu investirao nekoliko stotina tisuća dolara, u nadi da će tako s predsjednikom i njegovom svitom uspostaviti dovoljno blizak odnos da osobno profitira tijekom njihova mandata u Bijeloj kući.

"Moja je supermoć činjenica da sam jako bogat, zbog čega me utjecajni ljudi smatraju vrlo korisnim", objasnio je australski mogul, dodavši da ga je upravo tako svojoj ženi Camilli svojedobno predstavio i britanski kralj Charles tijekom upoznavanja.

image

Anthony Pratt

Dimitrios Kambouris/Getty Imag/Dimitrios Kambouris/getty Images

S obzirom na to da nije državljanin SAD-a, Pratt nije osobno mogao donirati sredstva kampanji Donalda Trumpa, pa su donacije "prebijali" tako da je sustavno preplaćivao članarinu u Trumpov floridski klub Mar-a-Lago.

NYT piše da se radilo o uobičajenoj i uhodanoj taktici kojoj su pribjegavali i drugi svjetski moćnici, ali da je Pratt dodijeljene karte daleko najmudrije odigrao. Na kraju krajeva, zahvaljujući njihovu prijateljstvu Pratt je tijekom Trumpova mandata u saveznoj državi Ohio otvorio postrojenje svoje kompanije Pratt International te je obećao otvoriti "tisuće novih radnih mjesta" u regiji američkog Srednjeg zapada (bez čijih elektorskih glasova Trump ne bi mogao doći do novog mandata u Bijeloj kući).

Tijekom druženja uz hamburger u klubu Mar-a-Lago Trump je svom "kućnom prijatelju" Prattu još 2019. potvrdio kako je naredio bombardiranje iranskih postrojenja u Iraku.

"Požalio mi se i sam predsjednik Iraka. Ja sam mu na to odgovorio: ‘I? Što ćete učiniti po tom pitanju? Nisam ni mislio da ćete išta učiniti‘", navodno mu je rekao.

Pohvalio mu se, opet navodno, i kontroverznim telefonskim razgovorom koji je svojedobno održao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, zbog čega mu je Kongres pokrenuo i drugi postupak opoziva. Podsjetimo, Trump je od Zelenskog tražio da, u zamjenu za američko oružje, pokrene istragu protiv Bidenova "razmetnog sina" Huntera koji je sjedio u odboru ukrajinske energetske kompanije Barisma. Cilj? Doći do prljavog rublja svog glavnog rivala na predsjedničkim izborima.

"Znaš, taj poziv Kijevu bio je kamilica u usporedbi s tim kako inače moji pozivi sa svjetskim čelnicima izgledaju", kazao je Trump Prattu tijekom njihovih privatnih razgovora.

image

Donald Trump

Sonia Moskowitz Gordon/Zuma Pr/Sonia Moskowitz Gordon/zuma Pres

"On kaže što god mu padne na pamet, bez ikakvog filtera. Naprosto obožava šokirati ljude", objasnio je Pratt istražiteljima dotičnog slučaja, potvrdivši da je za sudjelovanje na novogodišnjoj zabavi u Trumpovu Mar-a-Lagu bio spreman platiti čak milijun dolara, sve kako bi se družio s moćnicima nakon što im alkohol "razveže jezik".

Očekivano, na cijelu se situaciju osvrnuo i bivši predsjednik, gdje drugdje nego na svojoj omiljenoj društvenoj mreži, Truth Social.

"Nikada nisam s njim razgovarao o podmornicama, ali smo razgovarali o otvaranju novih radnih mjesta u SAD-u, jer je to ono do čega mi je stalo: POSLOVI, SJAJNA EKONOMIJA, NIZAK POREZ, BEZ INFLACIJE, ENERGETIKA, DOMINACIJA, SNAŽNE GRANICE, BEZ DUGIH RATOVA", stoji u dotičnoj objavi, uz napomenu da je Pratt "crvenokosi čudak" koji mu nikada nije bio pretjerano simpatičan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:55