SNIMKA ISPITIVANJA

Darju Trepovu stavili pred kamere i rešetali je pitanjima: ‘Tko vam je dao bistu?‘

Njezin suprug Dmitry Rjilov izjavio da je Darja žrtva namještaljke

Darja Trepova

 /Twitter

Ruske vlasti nakon jučerašnje eksplozije u kafiću u Sankt Peterburgu privela je Darju Trepovu koju se sumnjiči za smrt vojnog dopisnika i ratnog blogera Vladlena Tatarskog.

Navodno je figuricu u kojoj je bio eksploziv unijela u kafić Street Food Bar No. 1 u kojem je Vladlen držao predavanje pred svojim obožavateljima.

Tatarskom je uručena mala skulptura vojnika s kacigom, a samo nekoliko minuta nakon što ju je odložio na stol došlo je do eksplozije.

Sada se na društvenim mrežama pojavila snimka koja prikazuje uhićenu Trepovu na ispitivanju.

- Razumiješ li zašto su te priveli?

- Znam.

- Zašto?

- Rekla bih... zato što sam se našla na mjestu ubojstva Vladlena Tatarskog.

- Što si ti učinila?

- Donijela sam tamo figuru koja je eksplodirala.

- Tko ti ju je dao?

- Mogu li kasnije objasniti? - kazala je Trepova uzdahnuvši.

Istražitelji vjeruju da je figurica sadržavala radio-upravljanu improviziranu eksplozivnu napravu s udarnim elementima kapaciteta od 100 do 200 grama TNT-a, a djevojka koja ju je donijela je izašla iz kafića prije eksplozije. Mediji su objavili i snimku s nadzornih kamera na kojoj se vidi kako ona kutiju s figuricom unosi u kafić.

U početku su se u medijima pojavile informacije da je osumnjičena za eksploziju Maria Jarun, rodom iz Ivano-Frankivska. Kasnije su izvori u agencijama za provođenje zakona izvijestili da se u slučaju ubojstva Tatarskog traži stanovnica Sankt Peterburga, Darja Trepova, rođena 1997., kao i njezin suprug Dmitrij Rjilov. Daria Trepova je među peterburškim feministkinjama i političkim aktivisticama poznata je kao "Daša Tjikovka" (na Twitteru je imala takav nadimak). Prethodno je radila kao prodavačica u trgovini vintage odjeće i prije nekog vremena otišla je iz Sankt Peterburga u Moskvu, ali se uoči eksplozije vratila u grad. Prema preliminarnim podacima, 2. travnja navečer trebala je odletjeti iz Rusije.

Zna se da je Dariju Trepovu i Dmitrija Rjilova policija privela na antiratnom skupu 24. veljače 2022. Rjilov je član peterburškog ogranka Libertarijanske stranke, odakle su izjavili da je on u egzilu izvan Rusije i kako nema nikakve veze s eksplozijom. Dvije prijateljice Darije Trepovine su ispričale da ona nije podržavala rat u Ukrajini, ali i da nije imala "radikalne stavove". Prema njima, brak Trepove i Rjilova bio je samo na papiru. "Formalno je imala muža, ali koliko znam, vjenčanje je bilo iz šale i nisu ostali u kontaktu. Barem ga nije spominjala zadnjih šest mjeseci", rekla je jedan od sugovornica. Dmitry Rjilov se također oglasio i izjavio da je njegova supruga žrtva namještaljke. "Sasvim sam siguran da ovako nešto sama nikada ne bi mogla učiniti. Istina je da, zajedno s Darijom doista ne podržavamo rat u Ukrajini, ali smatramo da su takve akcije neprihvatljive", rekao je u komentaru za SVTV News, uz zaključak: "Mojoj su ženi smjestili jer ona nikad ne bi ubila."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:42