KLJUČNI 8. STUDENOG

Datum od kojeg strepi cijela Ukrajina: ‘Nažalost, ovo bi moglo izvući Putina iz ralja poraza‘

SAD je Ukrajini do sad poslao osamnaest raketnih sustava Himars, u sklopu paketa pomoći vrijednog 52 milijarde dolara
 U.s. Air Force/Zuma Press/Profimedia/U.s. Air Force/zuma Press/profimedia

Republikanci su već ranije upozorili da postoji mogućnost da će smanjiti pomoć Ukrajini, ako osvoje kontrolu nad Kongresom na nadolazećim izborima. ‘Midterm elections‘ održavaju se dvije godine nakon predsjedničkih, odnosno na pola predsjedničkog mandata. Na njima se bira svih 435 članova Zastupničkog doma i 35 članova Senata, a ovogodišnji izbori održat će se 8. studenog. Odgovore na nekoliko ključnih pitanja o tome mogu li izbori utjecati na tijek rata između Ukrajine i Rusije, donosi BBC.

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je videozapis koji prikazuje vatreni niz raketa američke proizvodnje koje obasjavaju noćno nebo dok pogađaju metu, dok u pozadini svira pjesma Metallice. Oružje koje su Amerikanci dali Ukrajincima je moderan višecijevni bacač raketa, poznatiji pod nazivom Himars. SAD je Ukrajini do sad poslao osamnaest raketnih sustava Himars, u sklopu paketa pomoći vrijednog 52 milijarde dolara. Vojni stručnjaci i ukrajinska vlada kažu da je potpora bila ključna za njihovu misiju.

image

HIMARS raketni sustav

Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia/Apfootage/alamy/alamy/profimedia

- Ukrajinci bi bili pregaženi bez toga, rekao je Mark Cancian, bivši pukovnik američkih marinaca i stručnjak za obranu u Centru za strateška i međunarodna istraživanja. Cijeli niz potpore uskoro bi mogao biti doveden u pitanje jer su republikanci izrazili zabrinutost za izdvajanje tolike svote novca na Ukrajinu, dok se Amerikanci bore s rastućim troškovima života.

Što republikanci kažu o pomoći Ukrajini?

Ranije u listopadu, Kevin McCarthy, čelnik manjine u Zastupničkom domu, sugerirao je da Kongres pod kontrolom republikanaca neće biti sklon napisati ‘bjanko ček‘ Ukrajini. - Mislim da će ljudi biti pogođeni recesijom i neće pisati bjanko čekove Ukrajini, rekao je Punchbowl Newsu.

Trenutno je njegova stranka favorit za preuzimanje kontrole nad donjim domom Kongresa koji, prema američkom Ustavu, pokreće sve rezolucije o potrošnji. Kao predsjedavajući, McCarthy bi odlučivao koji prijedlozi zakona odlaze na glasanje.

Ostali republikanci izrazili su slične sumnje. Missourijski senator Josh Hawley, u svibnju je rekao da pomoć Ukrajini nije u interesu Amerike i dopušta Europi da iskorištava njihovu velikodušnost i oslobodi se opterećenja. Komentari su istaknuli podjele u stranci, bivši potpredsjednik Mike Pence oštro je osudio branjenje Putina i članove vlastite stranke koji bi ih natjerali da se odvoje od svijeta.

image
Mario Tama/Getty Images/Profimedia/Mario Tama/getty Images/profimedia

S njim se slaže i čelnik republikanaca u Senatu, Mitch McConnell, koji je pozvao bijelu kuću da pojača pomoć Ukrajini. Rekao je da SAD treba učiniti što više kako bi opskrbio Ukrajinu potrebnim alatima za suprotstavljanje ruskoj agresiji. Zanimljivo je da su samo republikanci, njih 57 u Zastupničkom domu i 11 u Senatu, glasali protiv paketa pomoći Ukrajini od 40 milijuna dolara ovog proljeća.

Hoće li SAD doista povući pomoć?

U Europi raste zabrinutost o budućnosti rata. - Ako se Amerika povuče, Putin bi mogao iščupati pobjedu iz ralja poraza, rekao je britanski zastupnik Tobias Ellwood, član parlamentarnog odbora za obranu. Ukrajinski dužnosnici i promatrači sa sjedištem u SAD-u kažu da je malo vjerojatno da će pomoć biti značajno smanjena, bez obzira na ishod nadolazećih izbora.

Ukrajinski ministar obrane, Oleksii Reznikov, vjeruje da pomoć neće biti uskraćena. Prijašnji sastanci s američkim zastupnicima, koji su uključivali i demokrate i republikance, ostavili su na njega takav dojam. - Puno signala je ukazivalo na to da nema veze tko će biti na vlasti, dvostranačka podrška Ukrajini bit će nastavljena. Vjerujem u to, rekao je Reznikov.

image

Lloyd J. Austin III. i Oleksii Reznikov

Dod Photo/Alamy/Alamy/Profimedia/Dod Photo/alamy/alamy/profimedia

John Herbst, koji je bio američki veleposlanik u Kijevu između 2003. i 2006. godine, rekao je da bi McCarthy mogao biti krivac za političko zauzimanje stava u korist svoje stranke. - Nema sumnje da na populističkoj, Trumpovoj strani stranke, postoji skepticizam u pogledu pomoći Ukrajini. Čak i mali dio neprijateljstva prema Ukrajini i određeno poštovanje prema Putinovoj Rusiji, rekao je Herbst.

Dodao je da postoji velika šansa da će nakon izbora ojačati populističko krilo stranke u Kongresu, ali hoće li taj pritisak dovesti do smanjenja financiranja i dalje je otvoreno pitanje. Demokrati su odgovorili na McCarthyjeve komentare ponavljajući svoju potporu Ukrajini, iako imaju unutarstranačke pobunjenike koje moraju držati u redu. Skupina ljevičarskih demokrata povukla je pismo u kojem je pozivala na pregovaračko rješenje rata u Ukrajini zbog optužbi da potkopavaju predsjednika Joea Bidena.

Kako američka javnost gleda na rat u Ukrajini?

Ankete pokazuju da je potpora Amerikanaca još uvijek velika, ali postoje znakovi da se smanjuje što više rat odmiče. Prošli mjesec 20 posto građana izjasnilo se da SAD pruža Ukrajini previše pomoći, prema Pew Researchu, što je porast u odnosu na 12 posto u svibnju i 7 posto u ožujku ove godine.

Još uvijek postoji velik dio Amerikanaca koji podržavaju nastavak pomoći, prema anketi Reuetrs/Ipsosa, ranije ovog mjeseca ta brojka je iznosila 73 posto. Iako je dugoročna budućnost američke pomoći Ukrajini nejasna, Herbst je rekao da vjeruje da će se javna potpora Ukrajini nastaviti ako političari iznesu čvrst argument.

- Mogli biste dobiti obje stranke u SAD-u, govoreći o dvostranačkim uvjetima i iznoseći opasnosti ruskih akcija u Ukrajini. Ako se to dogodi, ne sumnjam da će američki narod u potpunosti podržati Ukrajinu što se tiče ulaganja i resursa koje im pružaju danas, čak i dvije ili tri godine kasnije, rekao je Herbst.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:48