PREBOLIO KORONU

'Davali su mi litre i litre kisika, već su bili spremni proglasiti me mrtvim, a moji ministri su se za to pripremali kao da umire Staljin...'

 Andrew Parsons / 10 Downing Street / Avalon Editorial / Profimedia

Britanski premijer Boris Johnson, po prvi puta otkako se oporavio od koronavirusa koji ga je umalo ubio, otkrio je kako je izgledala njegova neizvjesna bitka za život. Johnson je tako rekao da su liječnici već bili spremni proglasiti njegovu smrt. U velikoj ispovijesti za britanski The Sun rekao je kako su mu u bolnici davali 'litre i litre' kisika kako bi ga očuvali na životu.

Pohvalio je liječnike bolnice St Thomas' koji su mu spasili život. Dodao je kako su britanski dužnosnici već imali scenarij u slučaju njegove smrti.

Prebačen na intenzivnu

- Bili su to teški trenuci. Svi su u vladi već razmatrali strategiju što u slučaju moje smrti, po uzoru na Staljinovu smrt. Nisam bio u naročito dobrom stanju - rekao je britanski premijer rekavši kako su liječnici imali razrađen niz strategija za njegov oporavak, ali i kako postupiti u slučaju smrti.

Veći dio svog boravka u bolnici Johnson je proveo s maskom za kisik na licu. Ozbiljnost situacije shvatio je, ipak, tek kada su mu rekli da mora na odjel intenzivne njege gdje je spojen na uređaje za praćenje vitalnih funkcija.

- Prokleti pokazatelji išli su u krivome smjeru. Tada sam po prvi puta shvatio da za COVID-19 nema lijeka - rekao je Johnson.

Za Sun je priznao kako se tijekom borbe za život više puta zapitao: - Kako ću se izvući iz ovoga?

- Bilo je teško shvatiti da mi se zdravlje toliko pogoršalo u samo nekoliko dana i da sam došao do ovog stanja. Bio sam jako frustriran. Nisam mogao razumjeti zašto se ne oporavljam. Najgori trenutak bio je kad su liječnici počeli razmatrati da mi postave cijev (respirator, op.a.) kroz usta. Tada je sve postalo malo strašnije, a oni su razmišljali kako da mi tu mogućnost predstave na najbolji način - ispričao je Johnson.

Teško skrivao emocije

Britanski premijer intervju je dao u svom uredu na znamenitoj adresi Downing street 10, gdje se vratio nakon dvotjedne bitke u kojoj je zamalo izgubio život. Oporavio se na vrijeme da vidi rođenje svog sina Wilfreda Lawrieja Nicholasa.

- To mogu zahvaliti samo prekrasnoj, prekrasnoj njezi koju sam dobivao. Stvarno su dali sve od sebe. Ne mogu objasniti kako se ovo sve dogodilo. Ne znam... Prekrasno je bilo vidjeti...

U tom trenutku intervjua Johnsona su preplavile emocije. Oči su mu zasuzile, glas zadrhtao te je morao uzeti pauzu kako bi duboko udahnuo, piše Sun.

- Postajem emotivan kada se svega prisjećam, znam. Ali sve ovo bilo je nevjerojatno.

Johnsonova zaručnica Carrie Symonds u subotu je objavila prvu fotografiju novorođenčeta, pristiglog na svijet svega 17 dana nakon što mu je otac otpušten iz bolnice. Djetetu su dali srednje ime Nicholas, u znak zahvale liječnicima Nicholasu Priceu i Nicholasu Hartu koji su na odjelu intenzivne njege spasili život britanskog premijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:40