StoryEditor
NEMA KURIKULUMA

'DAVID BOWIE I FREDDIE MERCURY BILI SU ZNANSTVENICI KOJI SU IZUMILI DESALINIZACIJU' Ugledni list otkrio školski udžbenik pun nebuloza

 
 REUTERS/Getty images

Školski udžbenici ozbiljna su stvar. U pitanju su oni na kojima svijet ostaje pa bi - u idealnom svijetu - trebali biti besprijekorno štivo. No, autorima jednog od udžbenika u južnoj indijskoj državi Telangana potkrala se pogreška.

Nažalost, ne samo jedna, pa je ta knjiga i povučena, no njezino nasljedstvo i dalje živi u bespućima interneta, među ostalim zahvaljujući britanskom Timesu koji je istaknuo jednu od živopisnijih. Tko su bili David Bowie i Freddie Mercury? Mislite da znate odgovor? Pa da rješavate test temeljen na materijalu iz te knjige, što su zamalo trebali učenici u toj indijskoj državi, očit odgovor bio bi pogrešan.

Prema autorima te knjige, Bowie i Mercury bili su i znanstvenici, i to ni manje ni više nego oni koji su izumili desalinizaciju - postupak uklanjanja minerala iz, obično, morske vode kako bi se dobila pitka, tehnološka voda ili pak voda za navodnjavanje.

Times podsjeća da su pogreške u indijskim udžbenicima, često simpatične poput ove, učestale i da je to područje i dalje neregulirano. Nema zadanog kurikuluma i vlasti u državama odlučuju što će se učiti, a što ne. Osim smiješnih, ima i mnogo ozbiljnijih pogrešaka i nebuloza.

“I dalje ne znamo mnogo toga o porodu i što ga izaziva”, glasila je primjerice tvrdnja u jednom od udžbenika iz biologije u već spomenutoj Telangani, dok su u udžbeniku iz povijesti u zapadnoj državi Gujarat djeca mogla pročitati da je Japan bacio nuklearnu bombu na Sjedinjene Američke Države tijekom Drugoga svjetskog rata.

Zgražanja nad štivom bilo je i 2012. godine, kada se u udžbeniku namijenjenom 11-godišnjacima pojavila tvrdnja da su ljudi koji jedu meso nepošteni i govore ružne riječi, kradu, tuku se i okreću se nasilju i seksualnim prijestupima. Šokirala je i knjiga iz sjeverne indijske države Rajasthan u kojoj su domaćice uspoređivane s magarcima.

“Zapravo, magarac je za nijansu bolji. Domaćica se ponekad može žaliti i odšetati u kuću svojih roditelja, no magarca nikada nećete uhvatiti da je nelojalan”, glasila je definicija.

Zahvaljujući svemu tome, sustav obrazovanja u Indiji predmet je stalnih rasprava. Primjerice, hinduistička nacionalistička vlada premijera Narendre Modija nalazi se pod kritikama da “prilagođava povijest” svojim potrebama. To je daleko od izoliranog slučaja.

A istovremeno... indijska je letjelica ušla u orbitu Mjeseca

 

Otprilike u isto vrijeme dok se svijet zabavljao promašajima indijskog školstva, svemirska letjelica te države, Chandrayaan-2, ušla je jučer u Mjesečevu orbitu koristeći kompliciran ulazni manevar koji je trajao 29 minuta.

Ako Chandrayaan-2, što na sanskrtu znači “Mjesečevo vozilo”, ostvari mekano slijetanje na površinu Zemljina satelita, Indija će postati tek četvrta država koja je u tome uspjela, nakon SAD-a, bivšeg Sovjetskog Saveza i Kine. Letjelica će izvesti seriju orbitalnih manevara i pozicionirati se u kružnu orbitu, prolazeći preko lunarnih polova na udaljenosti od oko 100 kilometara od površine.

Tada će se modul za slijetanje, nazvan Vikram prema pioniru indijskog svemirskog programa Vikramu Sarabhaiju, odvojiti od glavne letjelice i plan je da se 7. rujna nježno spusti na površinu Mjeseca, nedaleko od njegova južnog pola. (I.M.)

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. srpanj 2020 20:01