PRVI RADNI DAN

David Cameron reže javnu potrošnju i smanjuje broj imigranata

Koalicijski sporazum donosi velike promjene u britanskom političkom sustavu, od izbora za Dom lordova do parlamenta s fiksnim mandatom od pet godina
New British Prime Minister David Cameron, left, greets leader of the Liberal Democrats Nick Clegg on the doorstep of 10 Downing Street in London, Wednesday, May 12, 2010. British Prime Minister David Cameron has quietly begun his first full day at work, arriving at his new home No. 10 Downing Street but making no immediate announcements about the shape of his government.(AP Photo/Lefteris Pitarakis)
 AP

LONDON - Rukovanjem i smiješkom ispred ulaza u Downing Street 10 konzervativni premijer David Cameron i liberalni zamjenik premijera Nick Clegg danas su počeli svoj prvi radni dan na čelu Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon 13 godina vladavine laburista, Britanija tako dobiva desniju vladu, čiji su program, doduše, malo razvodnili liberali. No, ne i jedno od Cameronovih glavnih ekonomskih obećanja da će se vlada odmah početi baviti rekordnim proračunskim deficitom, koji je dosegao 153 milijarde funti.

Prema koalicijskom sporazumu, javnu će potrošnju pokušati već ove godine smanjiti za šest milijardi, iako su liberali, kao i laburisti, dosad tvrdili da bi to moglo ekonomiju, koja je tek izašla iz recesije, ponovno baciti na koljena i dodatno povećati broj nezaposlenih.

Krizni proračun

Danas objavljene brojke bile su upozorenje vladi upravo u tom smjeru: od siječnja do ožujka broj nezaposlenih u Britaniji porastao je za 53.000 na 2,51 milijun, što je najviše od 1994. godine.

Krizni proračun trebao bi biti donesen u roku od 50 dana, a za to će biti zadužen novi ministar financija, 38-godišnji George Osborne, kojeg mnogi zbog nedostatka iskustva smatraju najslabijom karikom nove vlade.

Osborne je, naime, već sa 23 ušao u profesionalnu politiku i praktički nema iskustva iz “stvarnog svijeta”, a u Reutersovoj anketi prošli mjesec ekonomisti su ga imenovali tek kao svoj četvrti izbor, iza konzervativca Kena Clarka koji je u novoj vladi dobio ministarstvo pravosuđa, iza liberala Vincea Cablea koji ima bogato iskustvo u poslovnom svijetu, a u novoj će vladi voditi ministarstvo za biznis, te iza dosadašnjeg laburističkog ministra Alastaira Darlinga.

Žena u vladi

Detalji dogovora kojim je prvi put od Drugog svjetskog rata Britanija dobila koalicijsku vladu danas su curili u javnost. Blagu konsternaciju izazivalo je to što među novim ministrima još nije bilo ni jedne žene, no onda je objavljeno da će na čelu ministarstva unutarnjih poslova biti konzervativka Theresa May, koja će biti i državna tajnica za žene i jednakost.

U novoj će vladi uz Clegga i Cablea biti još tri liberalna ministra, a prema koalicijskom sporazumu, vlada će u parlament uputiti i zakon prema kojem bi se mandat parlamenta odredio na fiksnih pet godina, što znači da bi idući izbori bili prvog četvrtka u svibnju 2015. Riječ je o golemoj promjeni u političkom sustavu Britanije, gdje su premijeri tradicionalno imali mogućnost raspisati nove izbore u trenutku kada bi im to odgovaralo.

Liberale je bilo strah da bi ih konzervativci mogli iskoristiti za formiranje vlade , a potom ih u za sebe pogodnom trenutku jednostavno šutnuti i raspisati nove izbore. No, unatoč tomu, kladionice su procjenjivale kako su šanse 50-50 da novi izbori budu već iduće godine.

Izbori za Dom lordova

Koalicijski sporazum predviđa i to da će ubuduće Dom lordova u cijelosti ili većim dijelom biti biran prema proporcionalnom sustavu, dok će se za Donji dom raspisati referendum o uvođenju izbornog sustava koji je između proporcionalnog, za koji se zalažu liberali, i većinskog, koji podržavaju konzervativci.

Novi šef diplomacije je euroskeptik

Novi šef britanske diplomacije bit će bivši lider Konzervativne stranke, 49-godišnji William Hague, koji je posljednjih tjedan dana bio i glavni pregovorač konzervativaca oko koalicije. Poznati euroskeptik obećao je “aktivnu i aktivističku” politiku prema EU, ali kao prioritet vanjske politike označio je Afganistan. Tijekom predizborne kampanje Hague je najavljivao da će konzervativna vlada kao ključno područje vanjske politike postaviti i Balkan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:57