PREVARANT IZ ITALIJE

ĐAVOLJI ODVJETNIK KOJI JE BRANIO MILOŠEVIĆA I SADAMA OSUĐEN NA 14 GODINA ZATVORA Klijentima krao astronomske iznose

Na suđenju je otkriveno kako di Stefano uopće nije imao nikakve pravne kvalifikacije, i nije imao pravo zastupati klijente niti u Engleskoj niti u Italiji
 AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS/FILES

LONDON - Samoprozvani talijanski odvjetnik Giovanni di Stefano (57) osuđen je u Londonu na 14 godina zatvora zbog serije prevara.

Di Stefano je postao poznat kao ‘đavolji odvjetnik’ jer je na sebe preuzimao ‘nemoguće’ slučajeve, i jer je branio neke od najvećih svjetskih zločinaca.

Tijekom suđenja, utvrđeno je kako je bio povezan s Robertom Mugabeom, Osamom bin Ladenom, Sadamom Husseinom i Slobodanom Miloševićem, s čijom kćeri je navodno razvio prijateljski odnos.

Na suđenju je prikazan i BBC-jev dokumentarac u kojem di Stefano priča kako je Saddam Hussein 'dobar dečko', i hvali se kako su ga u pomoć zvali ubojice poput Harolda Shipmana ili Kennetha Noyea.

No, na suđenju je otkriveno kako di Stefano uopće nije imao nikakve pravne kvalifikacije, i nije imao pravo zastupati klijente niti u Engleskoj niti u Italiji. Unatoč tome, branio je ubojice i okorjele kriminalce, preuzimao je obranu medijski eksponiranih slučajeva, a neke je čak uspjevao i dobiti.

Na svojim posjetnicama i dopisima koristio je talijansku riječ ‘avvocato’, kako bi njegovi klijenti i sudstvo imali dojam kako se radi o odvjetniku.

Jučer je na britanskom sudu proglašen krivim za 25 kaznenih djela, većinom prijevare i pribavljanja protupravne imovinske koristi, te korištenje falsificiranih dokumenata. Na suđenju je priznao najnoviji zločin - u kojem je čovjeku koji je ostao bez ruke u automobilskoj nesreći ukrao 150.000 funti od osiguranja.

Ukupno je svojim klijentima i poslovnim partnerima ukrao više stotina tisuća funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:34