REAKCIJA NA AGRESIJU

Davorin Rudolf pisao Lavrovu: ‘Spriječite nove Staljingrade i Vukovare! Nemojte se osramotiti!‘

‘Čitav civilizacijski svijet je gnjevan i buntovan zbog najvećeg zločina koji jedna država može počiniti iz nerazumljivih razloga‘

Davorin Rudolf

 Vladimir Dugandzic/CROPIX

Akademik Davorin Rudolf, nekadašnji hrvatski ministar vanjskih poslova, poslao je u srijedu pisma Sergeju Lavrovu, ruskom ministru vanjskih poslova, i Aleksandru Sergejevu, predsjedniku Ruske akademije znanosti, u kojemu ih poziva da se založe da se rat u Ukrajini odmah zaustavi.

Rudolfovo pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine ministre,

Poštovani gospodine predsjedniče, dragi kolege akademici,

usprkos svim mojim nastojanjima za mirnim rješenjem sporova u federaciji Jugoslavije, kao ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, doživio sam 1991. agresiju na svoju zemlju, rat, kršenje humanitarnog prava, goleme ljudske žrtve, razaranja, duge kolone izbjeglica. Nakon 30 godina ponovno svjedočim agresiji, ovoga puta vaše zemlje na Ukrajinu. Gledam na televizijskim ekranima ljudske žrtve, tenkovske kolone, srušene monumentalne zgrade, raketirane magistrale, izbezumljene majke i žene s djecom u zbjegovima.

Skrhan sam i slomljen, ne mogu objasniti niti razumjeti da je moćna oružana sila zemlje kojoj je svijet povjerio stalno mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i jamčenje, skrb i čuvanje međunarodnog mira i sigurnosti, masovno krenula oružjem osvajati susjednu zemlju i narod s kojima ste u povijesti često bili zajednički izloženi prodiranju i prepletanju najrazličitijih utjecaja, i sa zapada i s istoka. Na narod kojemu je čak i jezik, po svojoj drevnoj tradiciji i jezičnome fondu zajedničkoga podrijetla s ruskim i bjeloruskim. Padaju svakodnevno žrtve i čitav civilizacijski svijet je ojađen, gnjevan i buntovan zbog najvećeg zločina koji jedna država može počiniti iz nerazumljivih razloga.

Molim Vas, upotrijebite vaš autoritet, iskoristite svoj prestižan status, založite se maksimalno da rat u Ukrajini smjesta prestane. Svi se međudržavni sporovi mogu riješiti mirnim putem i sredstvima. Spriječite nove Staljingrade i Vukovare! Svijet gleda u vas, nemojte se osramotiti!", piše Rudolf.

Davorin Rudolf sveučilišni je profesor međunarodnog javnog prava u miru i doktor pravnih znanosti, redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Svjetske akademije umjetnosti i znanosti.

Bio je prvi ministar pomorstva u Vladi Republike Hrvatske, a sredinom 1991. postao je ministar vanjskih poslova. Na diplomatskim dužnostima u Italiji, Malti, Cipru, San Marinu i UN-u proveo je sedam godina. Tijekom Domovinskog rata uspješno je ispregovarao u ime Vlade prekid neprijateljstava i odlazak vojnih brodova JNA s hrvatske obale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:08