AUSTRIJA

DEBAKL ZAKONA PROTIV NOŠENJA BURKE: POLICIJA VIŠE NE ŽELI HAPSITI NEVINE LJUDE Uhitili samo jednu ženu s velom, ali i 30 klaunova i sportaša

Austrijska je vlada bila donijela zakon koji je stupio na snagu 1. listopada prošle godine. Poznat je kao “Burkaverbot” ili zabrana nošenja vela koji prekriva cijelo lice.

Cilj je zakona bio zabraniti nošenje burke i druge tradicionalne ženske muslimanske odjeće koja prekriva lice (nikab). No, praksa je pokazala da je zakon besmislen te je doveo do niza apsurdnih situacija, prenosi austrijski tjednik Profil.

Naime, u austrijskom je parlamentu od ministra unutarnjih poslova Herberta Kickla zatraženo da izvijesti zastupnike o broju slučajeva u kojima je primijenjen zakon zbog nošenja vela iz religijskih razloga. Kickl je iz Slobodarske stranke (FPÖ) koja je upravo na antiislamskim parolama gradila svoju političku snagu. Pred zastupnicima je morao priznati da su do kraja prosinca prošle godine zbog vela privedene samo dvije osobe.

Obični populizam

Za ovu godinu još nema podataka. Zato je Profil razgovarao s Walterom Strallhoferom, policajcem u Beču, koji je, bijesan, otvoreno rekao: “To nije ništa drugo nego populizam”. Naime, zakon je tako napisan da se odnosi na sve slučajeve prekrivanja lica, uz nekoliko izuzetaka: šalovi u slučaju jake zime, maske u slučaju alarma zbog zagađenja zraka, kostimi Djeda Mraza u božićno doba. I to je sve.

Stoga je u razdoblju o kojem je pričao ministar unutarnjih poslova privedeno 30 osoba samo u Beču: među njima su bili klaunovi, ljudi s visoko podignutim šalom ili oni u životinjskim kostimima.

Turisti iz Azije

I jedna žena s burkom, ona druga je bila maska. Ali su zato turisti iz Azije odmah na ulasku u bečku zračnu luku morali skinuti maske koje su nosili zbog zagađenog zraka. Iz policijskog sindikata su rekli: “Bilo bi uhićenja i više da policajci svjesno ne provode zakon”. Stoga je sve manje uhićenja. Čak je i u Zell am See kod Salzburga, kamo često dolaze arapski turisti, bio samo jedan slučaj uhićenja. I to nije bila žena, nego muškarac sa sportskom maramom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:24