BIVŠA TUŽITELJICA

Del Ponte bi ga locirala, uhitila i transferirala u Haag: ‘Hitno izdajte nalog za Putinovo hapšenje!‘

Glavni tužitelj ICC-a, stacioniran u Den Haagu, otvorio je 3. ožujka istragu mogućih ratnih zločina počinjenih na teritoriju Ukrajine

Vladimir Putin (lijevo), Carla del Ponte (desno)

 AFP

Bivša glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) Carla del Ponte pozvala je u razgovoru za francuski list Le Temps na hitno izdavanje naloga za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog njegovih poteza u Ukrajini.

- Putin je ratni zločinac, izjavila je 75-godišnja del Ponte u intervjuu za Le Temps koji je objavljen u subotu.

Ona smatra da su uhidbeni nalozi protiv Putina i drugih visokih ruskih dužnosnika, koje bi izdao Međunarodni kazneni sud (ICC) nužni kako bi odgovarali za ratne zločine počinjenje od početka ruske invazije na Ukrajinu. Pojasnila je da je u pet tjedana rata nekoliko tisuća ljudi ubijeno, a milijuni su raseljeni dok su dijelovi Ukrajine sravnjeni sa zemljom.

Del Ponte je godinama radila i kao članica UN-ova povjerenstva za istraživanje kršenja ljudskih prava u ratu u Siriji, u kojem je također sudjelovala Rusija, a istaknula je da bi uhidbeni nalog protiv Putina bio važan signal da je obavljena istraga.

- To je jedini instrument koji imamo a koji nam omogućuje uhićenje počinitelja ratnih zločina i njihovo dovođenje pred Međunarodni kazneni sud (ICC), izjavila je del Ponte priznajući da sam uhidbeni nalog ne znači nužno da bi Putin bio priveden.

- Ako ostane u Rusiji, nikada ne bi došlo do toga. Ali uhidbeni bi mu nalog onemogućio napuštanje zemlje i bio bi to snažan signal da protiv sebe ima mnogo država, pojasnila je.

Glavni tužitelj ICC-a, stacioniran u Den Haagu, otvorio je 3. ožujka istragu mogućih ratnih zločina počinjenih na teritoriju Ukrajine, nakon što je za to dobio podršku više od 40 država stranaka suda, među kojima je i Hrvatska.

Del Ponte je rekla da, govoreći iz vlastitog iskustva glavne tužiteljice ICTY-ja, postoji nada da bi Putin jednog dana, baš kao što je to svojevremeno bio slučaj s bivšim predsjednikom Jugoslavije Slobodanom Miloševićem, mogao biti uhićen i optužen za ratne zločine.

- Nužno je pronaći i inkriminirajuće dokaze protiv visokopozicioniranih političkih i vojnih dužnosnika, dodala je ističući da je dosta teško precizno u zapovjednom lancu utvrditi tko je točno što planirao, naredio i proveo, a što se smatra ratnim zločinom.

Ukrajina nije stranka Rimskog statuta kojim je ustanovljen ICC, ali je 2014. godine službeno priznala jurisdikciju tog tribunala za zločine počinjene na njezinu teritoriju. Rusija je, pak, svoj potpis države stranke Rimskog statuta povukla 2016. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 11:24